004.jpg

В освітніх закладах Сум обрахували фактичну економію енергоресурсів від впровадження енергозберігаючих заходів.

За словами начальника управління освіти і науки Антоніни ДАНИЛЬЧЕНКО, протягом останніх трьох років вдалось зробити чимало. Ця робота ведеться систематично і в планах ще багато заходів. Проте до їх впровадження, наголосила Антоніна Данильченко, має долучатись не лише управління освіти і науки, але й теплогенеруючі організації.

«Самотужки ми не зможемо зекономити багато. Адже держава на нас покладає дедалі більше повноважень, на виконання яких, відповідно, потрібні кошти, зекономлені нами завдяки енергозберігаючим заходам. Нам потрібна підтримка і тільки у тому разі, коли освіта буде в пріоритеті, будуть позитивні зрушення і показові результати, а енергозберігаючі заходи виправдовуватимуть себе», – сказала начальник управління освіти і науки.

Які ж саме енергозберігаючі заходи були втілені в життя минулого року та скільки від їх впровадження вдалось зекономити бюджетних коштів, доповіла директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА.

За її словами, на виконання Програми енергозбереження та енергоефективності в бюджетній сфері м. Суми на 2014–2016 роки з міського бюджету минулого року спрямували 13,8 млн гривень.

Відповідно до Програми протягом 2016-2017 років було виконано стовідсоткову заміну віконних блоків в ДНЗ №,2, № 7, № 12, № 14, № 20, № 22, № 27, № 42, в школах № 1, № 6, № 10, № 22, № 29. Частково виконано заміну віконних блоків у школі № 4, № 13, № 15, гімназії № 1, ДНЗ № 15.

Школі № 5 утеплили покрівлю. Завершили роботи з утеплення ДНЗ № 2, № 22. Запровадили систему погодного регулювання тепла в ДНЗ № 2, № 21, № 22, № 23, № 33, школі № 9. Виконали заміну ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні.

Відтак протягом минулого року заклади освіти міста зекономили 13% теплової енергії, природного газу 10%, електричної енергії 7%.

У поточному році планують продовжувати комплексну термомодернізацію в школі № 2, № 24, № 25, ДНЗ № 16.

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО дав доручення начальнику управління освіти і науки тримати слово під час наступної сесії міської ради. Там Антоніна Данильченко має роз’яснити ситуацію щодо можливості залучення грантових коштів на встановлення в закладах освіти міста індивідуальних теплових пунктів.

«Маємо опрацювати це питання. Адже вкрай важливо обладнати наші навчальні заклади новим енергоефективним обладнанням, яке дасть змогу економити кошти. Відтак їх можна буде спрямувати на інші важливі цілі», – зазначив Володимир Войтенко.