0010.jpg

Управління архітектури та містобудування комплексно опрацювало концепцію розвитку прибережної зони озера Чеха.

Під час щопонеділкової апаратної наради заступник начальника управління архітектури та містобудування Ольга БОНДАРЕНКО надала інформацію щодо стану озера Чеха та розроблених заходів, які допоможуть максимально зберегти автентичність території.

«Управлінням здійснено моніторинг звернень, колективних листів, петицій, які надходили від містян, що об’єднанні однією метою – впорядкування прибережної території озера Чеха, – зазначила Ольга Бондаренко. – Тож є реальна потреба у розроблені комплексної програми з охорони та використання ландшафтно-рекреаційної зони зазначеної території».

Як повідомила Ольга Бондаренко, озеро Чеха займає площу у 32 га, розташоване воно майже у центрі міста. Це єдиний об’єкт у місті, щодо якого є розроблена у відповідності до законодавства землевпорядна документація. Зробили її ще у 2009 році. Територія навколо озера повністю забудована багатоповерхівками, приватними садибами та автошляхами. Вздовж озера збудовані доріжки для пішоходів та велосипедистів, встановлені система освітлення і об’єкти благоустрою. В межах прибережної захисної смуги здійснюється підприємницька діяльність. Озеро активно використовується для відпочинку містяни.

«Рельєф, структура рослинності, естетичні якості, транспортна і пішохідна доступність, можливість організації як зимового, так і літнього відпочинку – завдяки цьому озеро являє собою важливий рекреаційний ресурс міста», – зазначила посадовця.

Для того, щоб провести рекреаційне освоєння території озера, потрібно провести дослідження використання і охорони прибережної смуги.

За словами Ольги Бондаренко, слід рахувати специфіку статусу прибережної захисної смуги. Прибережна зона озера потребує постійних заходів щодо покращення її санітарного стану, а отже збереження цілісності природного комплексу, обмеження містобудівної діяльності в межах озера, відтворення компонентів ландшафту, доповнення зелених насаджень.

Також управлінням архітектури та містобудування пропонується посилити пішохідні зв'язки з будь-якою точкою міста.

А отже, було запропоновано створити природній ландшафтний парк задля збереження природнього територіального комплексу, максимально озеленити дані території, створити ігрові та спортивні майданчики, встановити туалети, роздягальні і тренажери.

В.о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО наголосив, що необхідно зберегти найкрасивіше місце у Сумах та доручив створити робочу групу із залученням відповідних фахівців та громадськості, яка розгляне напрацьовані управлінням архітектури та містобудування матеріали і розробить детальні заходи, які допоможуть стати озеру Чеха ще більш комфортним місцем відпочинку.