001.jpg

Напередодні Дня закоханих у МЦ «Романтика» відбулась інтерактивна зустріч з молоддю міста: «Сексуальна безпека. Мої права та відповідальність».

Учасниками заходи стали студенти Сумської філії ХНУВС, училища дизайну і сфери послуг, представники КУ «Соціальний гуртожиток».

Фахівці відділення медико-соціальної допомоги «Клініка, дружня до молоді» КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» розповіли про поняття сексуальних та репродуктивних прав у контексті базових прав людини, про поняття ризику та ризикованої поведінки. Говорили про формування ставлення та ціннісних орієнтирів, необхідних для поваги, взаємності та відповідальності в стосунках; про питання усвідомленої згоди та права сказати «НІ». Важливим було відпрацювання навичок критичного мислення щодо прийняття рішень стосовно власного статевого та репродуктивного здоров’я.

Завідувачка «Клініки, дружньої до молоді» Владлена КОНЦЕВИЧ ознайомила з основними принципами роботи закладу, а соціальний педагог Анна КРАМАР відповіла на запитання молоді.
Молодь отримала методичну літературу з теми і засоби контрацепції.

«Враховуючи розмаїття інформаційних впливів, лише «неформального» статевого виховання, яке підліток отримує в родині чи з інших джерел, недостатньо. Тому увагу до цієї теми, для формування відповідних норм та цінностей, необхідно підкріплювати спілкуванням з фахівцями – лікарями, психологами, спеціалістами «Клінік, дружніх до молоді». Наше спільне завдання – пояснити молоді, що сексуальні стосунки можуть бути джерелом сильних позитивних емоцій і щастя тільки в тому разі, якщо вони починаються між двома людьми, які відповідально ставляться до власного здоров’я, одне до одного та можливої появи їх дитини», – зазначають у відділенні медико-соціальної допомоги «Клініка, дружня до молоді».

Ініціатива реалізується в рамках проєкту «Підвищення обізнаності про права людини у молодіжній сфері як відповідь на COVID-19 у Сумській області». Організатори – Center for Euroinitiatives у партнерстві зуУправлінням молоді та спорту Сумської облдержадміністрації за підтримки Європейського молодіжного фонду.