003.jpg

Школярі з Сум отримали унікальний шанс поспілкуватися з іноземними волонтерами завдяки англомовному табору «Joy!Camp». Містечко під такою назвою розгорнулося у лісі на межі Сумського і Краснопільського районів.

До участі в таборі запросили учнів сумських шкіл. Головні критерії відбору: рівень володіння англійською (розмовний рівень) та особиста мотивація.

У наметовому таборі діти віком від 15 до 17 років проживали близько тижня. Там хлопці і дівчата удосконалювали навички володіння розмовною англійською мовою.

Навчання проходили в ігровій формі. Такі нестандартні тренінги для сумських школярів проводили шість іноземних волонтерів з Корпусу миру (Peace Corps), Європейського волонтерського сервісу (EVS), іноземні студенти СумДУ та україномовні волонтери з м. Суми. Діти знімали на монтувати відеопрограми, презентували один одному країни світу, писали сценарії, демонстрували концертні номери, тощо.

«Нам було дуже важко. Купа роботи в таборі, комахи та нестерпна спека зводили з розуму, але завдяки досвідченій та професійній команді ми це зробили. І зробили круто! Спілкування з іноземцями, wifi, комп’ютери та синтезатор у лісі дітям точно запам’ятаються надовго і, крім того, я впевнена, наш табір таки додав мотивації вчити англійську», – зазначила керівник табору Ірина МАРТИНЕНКО.

Учасники табору від такого способу проведення дозвілля в захваті. Найбільше школярам сподобалися різнопланові тренінги, робота в команді та можливість поспілкуватися з волонтерами.

«Особисто мені найбільше всього сподобалися волонтери Марк та Джейда. З ними найлегше було спілкуватися. Вони завжди були з нами і гралися в будь-які ігри, які ми захочемо. Було помітно, що вони були зацікавлені в тому, щоб нас навчити англійській», – розповіла учасниця табору Лейла ВИШНЯК.

Нагадаємо, проект «Joy!Camp» став переможцем міського конкурсу з визначення програм розроблених інститутами громадянського суспільства в сфері роботи з дітьми та молоддю і отримав фінансування від Сумської міської ради в розмірі 38 021 грн. Відтак, для дітей участь у таборі була безкоштовною.

Представники ініціативної групи зазначають, що при написанні проекту ставили перед собою кілька завдань: по-перше – підвищити у дітей рівень володіння англійською, по-друге – надати практичні навички з тем, які актуальні для будь-якої людини в сучасному світі («Самопрезентація», «Толерантність», «Лідерство. Робота в команді», «Ефективні комунікації. Вирішення конфліктів», «Ораторське мистецтво») і по-третє – вразити дітей, організувати щось неймовірне, створити такі умови, які б запам’ятались дітям надовго. Всі ці завдання були успішно реалізовані в таборі.

Реалізовувала ініціативу громадська організація «Молодіжна медіа спілка» в партнерстві з Сумським міським центром дозвілля молоді та ГО «Центр Європейських ініціатив».