006.jpg

У Сумах коштом міського та державного бюджетів забезпечують санаторно-курортне лікування пільгових категорій громадян.

Про процедуру та те, скільки сумчан зможуть у поточному році в такий спосіб поліпшити стан свого здоров’я, йшлось на брифінгу 18 липня за участі заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ, начальника управління у справах інвалідів, людей похилого віку та надання соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Алли КОТЛЯР, учасника бойових дій Анатолія СЛОВІКОВСЬКОГО та голови міської організації «Чорнобиль-Суми» Лідії САМКО.

Комплексне вирішення питань соціального забезпечення, соціального захисту осіб з інвалідістю, осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, учасників антитерористичної операції, у тому числі забезпечення пільгових категорій громадян санаторно-курортним лікуванням, зазначила Альона Дмітрєвская, є одним із найбільш актуальних завдань.

Заступник міського голови розповіла, що торік система закупівлі санаторно-курортних послуг для пільгових категорій, була змінена. Тепер громадянин, який перебуває на обліку з питання забезпечення путівкою, самостійно обирає санаторій для оздоровлення, після чого звертається до департаменту соціального захисту населення, де заклад перевіряють на відповідність встановленим вимогам. Опісля укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування місцевими органами соціального захисту населення коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги.

При зверненні до департаменту соцзахисту населення (вул. Харківська, буд. 35, каб. 135, робочі місця № 13, № 14, каб. 122), повідомила Алла Котляр, пільговик має надати заяву, медичну довідку за формою 070/о, оригінали та копії паспорта і документа, що підтверджує право на безоплатне санаторно-курортне лікування.

Гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначається Міністерством соціальної політики України за погодженням з Міністерством фінансів України. На 2018 рік це:
 
  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників антитерористичної операції, осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства та осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії – 6822 грн. (без ПДВ);
  • для учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції – 8186 грн. (з ПДВ);
  • для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 20685 грн. (без ПДВ);
  • для громадян, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 5730 грн. (з ПДВ).

Оздоровлення сумчан-пільговиків проводиться у відповідності до передбачених для департаменту соціального захисту населення коштів державного бюджету в межах середньої вартості путівки.

На поточний рік це:

  • 654 912 грн. для осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства, яких вистачить для оздоровлення 96 осіб (вже скористались своїм правом та отримали санаторно – курортне лікування 27 осіб). Всього укладено 60 тристоронніх договорів (заїзди відбудуться у відповідності до термінів, вказаних санаторіями в гарантійних листах та за погодженням із пільговиками);
  • 600336 грн. для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яких вистачить для оздоровлення 88 осіб (вже оздоровлено 22 особи). Всього укладено 58 тристоронніх договорів;
  • 20685 грн. для осіб із захворюванням нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), яких вистачить для оздоровлення 20 осіб (одна особа з інвалідністю повернулася з санаторного закладу). Всього укладено 10 тристоронніх договорів;
  • 371574 грн. для учасників антитерористичної операції, яких вистачить для оздоровлення 45 осіб (чотири учасники АТО вже отримали відповідні послуги). Всього укладено 19 тристоронніх договорів. Усього на обліку перебувають 167 учасників антитерористичної операції та два учасники Революції Гідності, але 47 осіб відповідної категорії відмовилися від оздоровлення в поточному році з різних причин. Нарівні з учасниками АТО оздоровлюються й бійці добровольчих формувань.
По тих категоріях, де охочих отримати санаторно-курортне лікування більше ніж можливостей його надати, забезпечення відбувається в порядку черговості згідно з датою взяття на облік.
 
Термін проходження санаторно-курортного лікування у санаторно-курортних закладах для осіб з інвалідністю становить 18 днів, для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 35 днів.
 
З метою успішного проведення санаторно-курортного оздоровлення департамент соціального захисту населення постійно співпрацює з 41 санаторно-курортним закладом. Отримуються гарантійні листи та визначаються терміни заїзду до санаторного закладу (дата заїзду обговорюється та уточнюється із заявником).
 
Окрім цього, у Сумах забезпечують санаторно-куротне лікування пільгових каьегорій коштом міського бюджету за програмою «Місто Суми – територія добра милосердя». Так уже другий рік поспіль за рахунок міської скарбниці оздоровлюються особи з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень та ДЦП. Торік у такий спосіб поправили здоров’я 27 осіб, у поточному році на вересень заплановано оздоровлення 60 осіб таких категорій. Також у нинішньому році у міській скарбниці передбачено кошти на супроводжуючу особу для осіб із 1 групою івалідністності, пов’зану з аварією на ЧАЕС. На поточний рік виділено кошти на 11 чоловік із розрахунку 5 тис. грн. на особу.
 
Голова міської організації «Чорнобиль-Суми» Лідія Самко відзначила, що зміна системи закупівлі санаторно-курортних послуг позитивно вплинувала на процес оздоровлення пільговиків, оскільки з’явилась можливість обрати санаторій, що підходить за профілем і за умовами перебування.
 
Учасник бойових дій Анатолій Словіковський, котрий уже скористався санаторно-курортним лікуванням, закликав побратимів не нехтувати такою можливістю, аби поліпшитти стан здоров’я.
 
Вони обоє подякували керівництву міста та працівникам департаменту соціального захисту населення сприяння в отриманні пільговиками санаторно-курортного лікування.