0012.jpg

У Сумах комісія з питань упровадження державної мови розпочала свою роботу у новому форматі, відповідно до Розпорядження міського голови Олександра ЛИСЕНКА.

Про те, до яких заходів вдаватимуться, аби сумчани жили та спілкувалися в україномовному середовищі, зранку під час брифінгу розповіли члени комісії - заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, голова обласної організації Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Світлана РЕВЯКІНА, голова Конгресу Української інтелігенції Сумщини Віктор КАЗБАН та голова Сумського обласного Товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Олексій ШЕВЧЕНКО.

Як повідомила Віра Мотречко, яка очолила комісію з питань упровадження державної мови, до роботи стали 11 липня.

Серед головних завдань оновленого консультативно-дорадчого органу - координація роботи щодо упровадження та утвердження державної мови в місті.

«Задля того, аби наша робота була плідною, ми об’єднали зусилля органів місцевого самоврядування, громадськості та фахівців, які працюють на всебічний розвиток, функціонування та утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя міста. Окрім того, міська влада отримала звіт за результатами публічних консультацій, які будуть опрацьовані та втілені в життя. Впевнена, що наша робота допоможе створити для цього всі умови і сумчани незабаром послуговуватимуться лише українською», – наголосила Віра Мотречко.

Так, посадовиця розповіла, що в рамках роботи комісії, буде проведено моніторинг стану упровадження державної мови на підприємствах, в установах, організаціях, що розташовані на території міста. Серед іншого увагу приділять закладам торгівлі та побуту, рекламним засобам та вивіскам тощо.

До цієї роботи залучатимуть на громадських засадах фахівців з питань, що відносяться до компетенції комісії, а також громадський актив. Склад останнього вже затверджений.

Разом із тим, за підтримки міського голови та ініціативи громадськості, опрацьовується можливість створення міських безкоштовних курсів з вивчення української мови.
.
Потому кожен із представників громадськості закцентував увагу на тому, що необхідно посилювати патріотичне виховання молодого покоління, проводити більш широку роз’яснювальну роботу та створювати всі можливі передумови для того, аби не лише діти, а й дорослі відчували гостру потребу говорити державною мовою.

Ця робота у закладах загальної середньої та дошкільної освіти теж активно ведеться, повідомила Антоніна Данильченко. У школах міста працює 199 вчителів української мови та літератури, з них 58% мають вищу категорію.

«Це теж говорить про те, що наші педагоги дають якісні знання, завдяки яким діти можуть вільно спілкуватись державною мовою. Окрім того, чи не щотижня ми проводимо олімпіади, конкурси, різного роду змагання з української мови, беручи участь в яких діти поглиблюють свої знання», – сказала Антоніна Данильченко.

Принагідно підкреслила, що сумські випускники щороку демонструють високі результати з української мови та літератури під час ЗНО.

Проте, як зауважила, начальник управління, структурний підрозділ на цьому не зупиняється і готовий долучатись до тих заходів, які сприятимуть поширенню державної мови на теренах рідного міста.

Про комісію з питань упровадження державної мови в місті Суми