005.jpg

В Сумському обласному центрі служби крові (СОЦСК) сьогодні зафіксували Національний рекорд з найбільшої кількості донацій на тисячу населення.

Сертифікат підтвердження рекорду представники Національного реєстру рекордів України вручили міському голові Олександру ЛИСЕНКУ.

За його словами, Суми вже давно називають донорською столицею, і не дарма. Адже, як свідчить статистика, в розвинених країнах показник донацій на тисячу населення складає до 40. В США – доходить до 100. Водночас в Сумах цей показник – 190, і цей факт гідний того, щоб опинитися у Книзі рекордів Гіннеса.

«Сумчани у донорстві – безсумнівні рекордсмени. Сьогодні ми офіційно затвердили за містом статус донорської столиці України, - сказав Олександр Лисенко. – СОЦСК – єдине державно-приватне підприємство такого напрямку в державі. Наскільки вдалою виявилася ця форма господарювання показує саме кількість донацій. Дякую сумчанам - донорам крові за активну громадянську позицію, і керівництву СОЦСК за плідну роботу в напрямку розвитку донорського руху».

Також очільник міста зауважив, що окрім загальнодержавних пільг, таких як надбавка до пенсії, безкоштовне зубопротезування, у Сумах Почесні донори мають місцеві пільги – 25%-ву знижку на комунальні послуги, безкоштовний проїзд у комунальному транспорті, в останні два роки донори отримують матеріальну допомогу на оздоровлення – у 2018 році це 750 гривень.

Потому відбулось засідання круглого столу за участі керівництва міста та області, працівників СОЦСК та донорів крові.

«На початку року Сумський обласний центр служби крові підтвердив відповідність своєї роботи Міжнародному сертифікату ISO 9001:2015. За день, центр крові приймає до 350 донорів. Більше четверті відвідувачів СОЦСК та його відділень – первинні донори, які вперше проходять детальне обстеження на сучасному обладнанні. Це допомагає виявляти приховані інфекції та вчасно розпочати лікування», - зауважила головний лікар СОЦСК Світлана КРИВЦУН.

Долучився до обговорення питань розвитку донорського руху й перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО: «Я та мої колеги теж неодноразово здавали кров і ми переконані у необхідності і корисності цієї справи. Дякую усім донорам за активну громадянську позицію, дякую колективу та керівництву центру крові за професійний підхід до справи. Завдяки вашій роботі центр служби крові є закладом європейського рівня, і ми пишаємося, що він – у Сумах».