005.jpg

У 2016 році транспортний податок платитимуть власники легкових автомобілів вартістю понад мільйон гривень.

Це передбачено змінами до рішення Сумської міської ради від 8 липня 2015 року «Про встановлення транспортного податку», які депкорпус ухвалив 13 січня.

Об’єктом оподаткування в 2016 році є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно), та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2016 році – 1,03 млн грн). Торік транспортний податок платили власники авто, що використовувались до п`яти років і мали об’єм циліндра двигуна понад 3000 см3.

Відтепер прописано й особливості сплати податку у зв’язку із закінченням п`ятирічного віку та викраденням автомобіля.

У першому випадку, якщо це стається протягом звітного року, податок сплачується за період із 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п'яти років.

У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об'єктом оподаткування, транспортний податок за авто не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

При поверненніавтомобіля його законному власнику податок сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

Власники – юридичні особи у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, подають уточнюючу декларацію протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань; а в разі повернення – протягом 30 календарних днів із дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

Платниками транспортного податку, як і раніше, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти.

Ставка не змінилась – 25 тис. грн. на рік за кожну одиницю техніки.