007.jpg

18 січня під час що понеділкової апаратної наради при міському голові обговорили ситуацію у Сумах щодо захворюваності на ГРВІ та грип.

Кількість осіб, які підхопили вірус за минулий тиждень зросла, але не дивлячись на це, пороговий рівень захворюваності у місті не перейдений.

Про це керманичу обласного центру доповів начальник Сумського міськуправління Головного управління Держсанепідемслужби в Сумській області Олександр ЧЕРНЯК. Він також додав, що з огляду на те, що ситуація в країні, та на Сумщині зокрема, напружена, з п’ятниці було введено щоденний моніторинг захворюваності на ГРВІ та грип в навчальних закладах I та II рівнів акредитації. У разі ж необхідності обов’язково буде надано міському голові пропозицію щодо призупинення роботи навчальних закладів.

Заслухавши інформацію, міський голова Олександр ЛИСЕНКО, наголосив, що хворобу краще попередити, ніж потім мати проблеми із лікуванням. Тому він закликав городян не проявляти героїзму та не йти на роботу, ледь зачувши перші симптоми недуги. Очільник обласного центру нагадав усім добре відому фразу «Захворів – сиди вдома». Адже це врятує не лише тих, хто підхопив вірус, але й тих, з ким хворі будуть контактувати. Проте першочергову задачу Олександр Лисенко вбачає саме в убезпеченні дітей дошкільного та шкільного віку.

Принагідно, начальник міського управління освіти та науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО зауважила, що станом на п’ятницю захворюваність у школах міста становила 6,7%, а в дошкільних навчальних закладах – 10,6%. Сьогодні також буде вестися моніторинг, результати якого будуть доведені до відома міського голови.

Олександр Черняк зазначив, що вірус грипу, який нині шириться країною, потребує особливої уваги громадян. Адже він несе за собою важкі ускладнення, з якими організму, трапляється, не під силу боротися. Тож головний санітарний лікар вкотре нагадав сумчанам про заходи, яких варто дотримуватися, аби вберегти себе та своїх близьких від даної хвороби.

Більш конкретну ситуацію із захворюваністю на ГРВІ та грип надала в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО. Вона повідомила, що на сьогоднішній день існує небезпека ускладнення ситуації із захворюваністю на ГРВІ та грип. З метою ж запобігання небажаних наслідків, фахівці відділу розробили план необхідних заходів , відповідно до якого в міській дитячій клінічній лікарні додатково перепрофільовано 120 ліжок для госпіталізації дитячого населення. Наразі на лікуванні перебуває 199 дітей, із них 40 мають діагноз «пневмонія» та 9 мають важкий перебіг хвороби. Із дорослого населення 104 особи госпіталізовано, із них 65 пневмоній, 6 із тяжким перебігом, 8 із підозрою на вірусні пневмонії.

Олена Чумаченко зазначила, що на сьогодні у лікувально-профілактичних закладах місця для госпіталізації є і ситуація є керованою.

Очільник обласного центру дав доручення в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олені Чумаченко та начальнику управління підприємництва та споживчого ринку Олегу ДУБИЦЬКОМУ обстежити аптеки міста, аби ті не піднімали ціни на ліки. «Сьогодні деякі медичні препарати користуються великим попитом, а в аптеках стоять за ними цілі черги. Тому проконтролюйте, будь-ласка, аби містяни мали змогу придбати ліки за доступними цінами», - наголосив Олександр Лисенко.