0010.jpg

Зміни до Цивільного процесуального Кодексу України щодо визнання фізичної особи недієздатною покликані ще більше захистити таких людей.

На цьому під час брифінгу наголосили заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, заступник начальника управління соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення, заступник голови опікунської ради Олена РОДІНКА, завідуюча диспансерним відділенням № 1 обласного наркологічного диспансеру Олена ПУХОВА та директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина ТРОШЕЧКО.

Спершу заступник міського голови Альона Дмітрєвская зазначила: «В грудні минулого набули чинності зміни до Цивільного процесуального Кодексу України, які дещо по-іншому врегульовують процедуру визнання фізичної особи недієздатною. Насамперед нововведення покликані ще більше захистити таких людей, подбати про їхні інтереси та сприяти їхній соціалізації».

Серед нововведень заступник начальника управління соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення, заступник голови опікунської ради Олена Родінка назвала розгляд заяви про визнання особи недієздатною відбувається за участю особи щодо якої розглядається справа. При цьому, суд може прийняти ухвалу про участь особи в режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, де знаходиться особа, якщо відповідна експертиза визначить таку міру як необхідну. Раніше судові засідання фактично відбувалися без участі особи, щодо якої розглядалася справа, та без врахування її особистої думки і можливості її висловити.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною є обмеженим, визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Для продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною опікуном або представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного у рішенні суду, подається відповідне клопотання.

Клопотання повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Скасування рішення суду щодо визнання недієздатності можливе за наявності відповідної заяви та висновку судово-психіатричної експертизи, яка засвідчує видужання або значне поліпшення психічного стану. На сьогоднішній день таку заяву крім представника органу опіки та піклування, опікуна, членів сім’ї, можуть подати і самі особи, які визнані недієздатними.

Також відбулися зміни в нормах Закону України «Про психіатричну допомогу», які спрямовані на розширення прав осіб з психічними розладами, в тому числі визнаних недієздатними. Так, огляд та госпіталізація до закладів з надання психіатричної допомоги осіб проводиться на їх прохання або за усвідомленою письмовою згодою. Особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, яка за станом свого здоров’я не здатна висловити прохання або надати усвідомлену письмову згоду, госпіталізується до закладу з надання психіатричної допомоги за рішенням органу опіки та піклування.

Тут, за словами Олени Пухової, всі недієздатні особи знаходяться під пильним наглядом дільничних лікарів-психіатрів, кожні три місяці проводяться контрольні огляди, відповідно до яких призначається лікування.

Окремо Олена Пухова зосередила увагу на Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року, яку Уряд схвалив наприкінці минулого року. Метою цього документу є створення цілісної ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка функціонує в єдиному міжвідомчому просторі, забезпечує покращення якості й дотримання прав і свобод людини.

Що стосується останніх, то Валентина Трошечко наголосила, що головною метою Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги є розширення доступу кожного, хто цього потребує, до первинної та вторинної правової допомоги. Зокрема, на неї можуть розраховувати малозабезпечені категорії; внутрішньо переміщені особи; діти-сироти; особи, які перебувають в складних життєвих обставинах, ветерани війн та особи, на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, які постраждали від домашнього насильства; особи, щодо яких триває судовий розгляд справи про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку або про обмеження цивільної дієздатності, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; особи, щодо яких відкриті кримінальні провадження та інші.