001.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з волонтером, лікарем-трасфузіологом Ростиславом ЗАУРАЛЬСЬКИМ, який є ініціатором та засновником проекту «Кровомобіль» – спеціально обладнаної автівки, що транспортує кров і її компоненти пораненим бійцям у зону АТО.

На зустрічі також були присутні головний лікар СОЦСК Світлана КРИВЦУН, координатор донорського руху СОЦСК Олена ГЕРЕНКО та учасник волонтерського руху, водій кровомобіля Володимир БАЛА.

«Ініціатива зустрітися з міським головою була моя, зауважив Ростислав Зауральський. – Хотілося запитати у «мера» донорської столиці України, як вдалося отримати у місті таку кількість донорів, і виявляється, все просто – влада усіх рівнів на власному прикладі показує, що бути донором – почесно, престижно і відповідально. Було б добре, якби приклад співпраці керівництва міста, області, організацій, підприємств та центру крові наслідували й інші міста України».

Олександр Лисенко висловив вдячність усім містянам, котрі долучаються до благодійних акцій по збору крові і її компонентів. Він закликав сумчан долучитися до донації, адже кров потрібна завжди, а особливо на Сході.

«Донорська кров необхідна і пораненим, і для виробництва ліків. І те, що ви реалізовуєте проект «Кров, яка рятує життя», є вагомою допомогою нашим захисникам, – звернувся до Ростислава Зауральського очільник Сум. – Ми дякуємо вам за те, що взяли на себе цю відповідальну, часто небезпечну, бо дорога на сході країни непередбачувана, місію».

Очільник обласного центру наголосив, що Сумському центру крові за якістю надання послуг, оснащенням і сертифікацією установи не має аналогів в Україні: «Можливо у Харкові чи Полтаві було б зручніше запасатися компонентами крові, але я наголошу, що сумська донорська кров найчистіша, про це вже неодноразово говорили фахівці не тільки України, а й зарубіжжя», – зауважив міський голова, після чого оглянув спеціально обладнаний автомобіль.

Ростислав Зауральський наголосив, – сумський центр служби крові цінний тим, що тут можна знайти рідкі групи крові для переливання – перший негативний резус і четвертий негативний.

До Сум кровомобіль приїжджає вчетверте, за цей рік до Авдіївської міської лікарні було доправлено близько 60 л крові, якою поділились з пораненими бійцями небайдужі жителі міста. Цього разу до донації долучились працівники виконавчих органів міської ради та працівники центру дозвілля молоді.

Днями кровомобіль доставить 26 гемаконів (контейнери для забору донорської крові), усіх груп у стабілізаційний центр для поранених солдат в Авдіївці. Її використовуватимуть як для переливання крові захисникам України, так і для жителів східного регіону.

Зауважимо, що Почесним донорам міська рада надає низку пільг, в тому числі знижку на комунальні послуги.