003.jpg

У Сумах презентували видану за підтримки міської ради книгу Петра НЕСТЕРЕНКА про відомих сумських митців  «Джерела натхнення».

Презентацію приурочили до 75-річчя автора, яке він відзначатиме 2 лютого. Залу обласної філармонії вщент заповнили шанувальники творчості Петра Нестеренка, колеги по творчому цеху, герої книги, представники міської та обласної влади.

У виданні, що вийшло накладом у 300 примірників, представлені творчі портрети восьми митців, життя і діяльність яких безпосередньо пов’язані з Сумами, таких як артисти Євгенія СЕРЕБРЯКОВА та Василь Будянський, співаки Леонід МАТВІЄНКО та Тетяна ФІНАШКО, поет Олександр ВЕРТІЛЬ, композитор і виконавець Валерій КОЗУПИЦЯ, скульптор Олег ПРОКОПЧУК, бандурист Микола МОШИК.

«Сумська земля багата творчими людьми. Для своєї книги я обрав тих, хто зараз живе та працює в нашому чудовому місті. Цих людей знають і впізнають на вулицях, вони зробили і роблять багато для того, щоб у Сумах вирувало повноцінне творче життя. Ці люди заслуговують на те, щоб про них писали», – зазначив автор книги.

Євгенія Серебрякова висловила вдячність Петру Нестеренку та всім, хто сприяв появі видання, за увагу до себе та колег.

«Джерела натхнення» не перша книга письменника, що побачила світ за підтримки міської ради. Два роки тому вийшла друком художньо-документальна повість про наймолодшого кіборга, Героя України сумчанина Сергія Табалу «І повернувся білим журавлем...». Зважаючи на популярність твору, торік його перевидали.

Присутній на презентації нової книги Петра Нестеренка заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету  Степан ПАК подякував автору за те, що він на сторінках своїх книг увічнює видатних сумчан, котрі є взірцем, та вручив письменнику відзнаку «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня.

«Дякуємо вам за вашу працю, за те, що увіковічнюєте на сторінках своїх книг відомих людей нашого міста і області. Життєві шляхи і цінності таких особистостей мають бути донесені широкому колу та бути прикладом для наслідування», – зазначив посадовець.

Міська влада, зауважив заступник міського голови, й надалі підтримуватиме сумську книгу та сумських авторів.

«Ми прагнемо допомогти тим людям, які мають великий талан, Божий дар і реалізовують його на папері, представити їхню творчість широкому колу. Так і творчі сумчани, котрі мають талант до письма, талант прославляти людей, які на це заслуговують, будуть презентовані, і про Суми знатимуть в Україні та за її межами», – наголосив посадовець.

Упродовж останніх років міська влада цілеспрямовано сприяє виходу у світ творів сумських авторів. Експертна рада з підтримки книговидавничої справи та книгорозповсюдження, до складу якої входять знані літератори, видавці, посадовці, відбирає книги сумських поетів та письменників і потому рекомендує їх виконавчому комітету для виділення коштів з міського бюджету на їхній друк.

Торік за фінансової підтримки міської ради видано дев’ять книг місцевих авторів загальним накладом 1878 примірників. З міського бюджету на це спрямували 213,4 тис. гривень. А ще минулоріч у місті започаткували Книжковий форум, який покликаний сприяти покращенню книговидавничої справи в Сумах.