001.jpg

Служба у справах дітей провела зустріч із опікунами та піклувальниками дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, прийомними батьками та батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу міста.

З ними спілкувались представники структурних підрозділів міської ради, навчальних закладів міста, інших структур, які опікуються такими родинами.

Під час зустрічі спеціаліст Служби у справах дітей Світлана ЧЕРНЕНКО підбила підсумки проведення огляду умов проживання дітей, які влаштовані в сім’ї опікунів та піклувальників. Спеціаліст Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Наталія РИЖІЙ поінформувала присутніх про зміни у пенсійному законодавстві, про порядок призначення та виплати дітям пенсії по втраті годувальника, пенсії дітям з інвалідністю та про виплату пенсій після досягнення дитиною 18 років.

Про порядок стягнення аліментів на утримання підопічних дітей опікунам розповіла головний спеціаліст виконавчої служби Валентина МИСНИК. Вона наголосила на тому, що після досягнення дитиною 18 років необхідно повторно звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів з батьків на утримання дитини до закінчення навчання.

Представник департаменту соціального захисту населення Анна ОХМАТ довела до відома присутніх інформацію про порядок виплати та розмір державної соціальної допомоги на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.2

Поліна ПЕРЕРВА – завідувачка педіатричного відділення дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди поінформувала присутніх про порядок укладання декларації з педіатрами міста, про необхідність щеплення дітей та про можливість оздоровлення у санаторіях дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Своєю чергою представник управління освіти і науки Ірина ТИЧЕНКО розповіла про порядок забезпечення дітей шкільного віку шкільною, спортивною формами, єдиними квитками, путівками для оздоровлення у приміських таборах,

Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ ознайомила присутніх з порядком соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти під опікою та піклуванням, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу та про соціальні послуги, в тому числі консультації юриста та психолога, які можуть отримати опікуни та їх діти.

Заступник начальника Служби у справах дітей Катерина ГОЛОСНА наголосила на необхідності своєчасного реагування на тривожні сигнали у поведінці та емоційному стані підопічних з метою попередження негативних наслідків та надано відповідні рекомендації щодо поліпшення роботи з дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, які перебувають під опікою, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.