003.jpg

Під головуванням в. о. міського голови Володимира ВОЙТЕНКА відбулось перше засідання комісії з питань увічнення пам'яті видатних осіб та подій в місті Суми.

«Утворення та діяльність комісії у справах увічнення пам'яті видатних осіб та подій в Сумах, зокрема учасників антитерористичної операції, жертв війни та подій, які стали переломними в історії, є дуже актуальним у наш час, – наголосив в.о очільника міста. – Сподіваюся, що фахові члени міжвідомчої комісії зроблять все можливе для того, щоб робота була максимально дієвою».

На порядок денний першого засідання комісії було винесено чотири питання, два з яких стосувались встановлення меморіальних дошок.

З пропозицією увічнити пам'ять захисника країни, бійця 54-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Схід» Максима Наріжного, котрий був учнем школи № 22 і загинув під час виконання бойового завдання в зоні АТО, звернулась директор школи Тетяна МІРОШНІЧЕНКО.

Клопотання члени комісії підтримали одноголосно, відтак було рекомендовано підготувати проект рішення про встановлення меморіальної дошки на фасаді міської школи № 22.

Також комісія розглянула пропозицію, з якою вийшов архітектор Володимир БИКОВ, про встановлення меморіальної дошки заслуженому архітектору України Анатолію Дайнеці на стіні будинку по вул. Кооперативна.

Під час обговорення даного питання, голова обласної організації Конгресу української інтелігенції Сумщини Віктор КАЗБАН, який є членом комісії, наголосив на необхідності доопрацювання проекту, оскільки членами комісії було помічено ряд помилок у тексті, що пропонується розмістити на меморіальній дошці.

Загалом комісією пропозицію про встановлення дошки Пам'яті заслуженому архітектору було підтримано.

Окрім цього на розгляд комісії було винесено пропозицію про встановлення меморіальних дошок Героям Небесної Сотні в арці дзвіниці Свято-Воскресенського кафедрального собору. За словами начальника управління архітектури і містобудування Андрія КРИВЦОВА, собор є пам'яткою архітектури державного значення, тому встановлення будь-яких дошок та інших об'єктів на території храму має погоджуватись із Міністерством культури України.

Відповідно члени комісії вирішили звернутись з даного питання до відомчого міністерства.

А от питання щодо змін до нормативних документів пам'ятки історії місцевого значення Меморіального комплексу «Вічна Слава» члени комісії не погодили.

Як зауважив, голова Сумського осередку національної спілки дизайнерів України Юрій ХАРЧЕНКО, – Меморіал є пам'яткою монументального мистецтва, до того ж він є цілісним комплексом на який виготовлено облікову документацію.

Зауважимо, комісію у справах увічнення пам'яті утворено відповідно до Розпорядження міського голови № 59-Р «Про комісію з питань увічнення пам’яті видатних осіб та подій в місті Суми».