003.jpg

Ситуацію з надходженням 2 млн. бюджетних коштів комунальному підприємству міста, за які проголосували депутати міської ради 5-го лютого, коментує заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Сумської міської ради Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ.

Під час зустрічі керівництва міста з колективом КП «Електроавтотранс» з приводу заборгованості із заробітної платні, працівникам було запропоновано варіант рішення – винести питання на 10 лютого, день, на який призначено чергове пленарне засідання, і за таких умов кошти б надійшли через 10 днів.

Але працівники наполягали на терміновому вирішенні питання і міський голова Олександр ЛИСЕНКО скликав позачергову сесію 5 лютого з відповідно підготовленим проектом рішення. От за хронологією казначейського руху коштів, додавайте 10 днів. Ухвалене рішення було підписане міським головою і на вівторок 9 лютого підприємство мало надати довідки з узгодженими кодами витрат, а на середу потрібно було вже подавати вимогу із конкретизацією видатків. Мова йде про 6-7 платіжок, в яких необхідно вказати суми коштів на погашення, скажімо, боргів за електроенергію, чи заробітну платню – скільки відрахувань до соцстраху, на військовий збір і т.д. Цього зроблено не було. Сьогодні о 7.30 замовлення КП «Електроавтотрансу» на 2 мільйони, відкориговане під заробітну платню, було надане казначейській службі. Уже о 8.30 Київ прийняв замовлення, після 15.00 близько 16.00 кошти мають надійти на підприємство. Чому трапився збій у підготовці банківських документів – питання, на яке немає однозначної відповіді та й немає одного відповідального.

Водночас гостроту даного питання на підприємстві у четвер відчули всі, хто користується комунальним транспортом, – на знак протесту проти невиплати заробітної платні, водії не вийшли на лінії. За словами начальника правового управління Олега ЧАЙЧЕНКА, сьогоднішній інцидент в юридичній площині не вважається страйком за відсутності колективного спору. Тобто, якщо б Сумська міська рада відмовилася виконати вимоги найманих працівників та надати матеріальну підтримку підприємству, то виник би колективний спір, який би міг закінчитися страйком. В даному випадку працівники відмовилися виконувати свої обов’язки у зв’язку з несплатою заробітної плати. З обох сторін спостерігається невиконання колективного договору.

Загалом, невиконання працівниками трудових обов’язків є підставою для застосування дисциплінарних стягнень. Але стан справ не стоїть у пошуку винних, оскільки питання вирішено по суті.

**********

О 15.00, як і запевняв Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, кошти надійшли на рахунки КП «Електроавтотранс».