002.jpg

У Сумах відбулись урочистості з нагоди 158-ої річниці перепоховання видатного українця Тараса Шевченка.

Квіти до підніжжя пам’ятника найвідомішому українцю у сквер ім. Т. Шевченка урочисто поклали керівники міста й області та небайдужі сумчани.

Заступник міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК, відзначив визначну роль Тараса Шевченка у становленні української національної ідеї, у відроджені культурного багатства нації та потужність його творчості у державотворенні України.

«Сьогодні вся країна відзначає 158-му річницю з дня перепоховання українського поета у Каневі на Чернечій Горі. Це знакова подія для всього українського народу. І ми, українці, повинні знати свою історію, пам’ятати цю дату та віддавати данину великому митцю. Сьогодні день пам’яті про справжнього сина своєї Батьківщини, про взірець людини, яка все своє життя поклала на служіння українському народу, адже Тарас Шевченко повсякчас відстоював все українське – мову, побут, самобутність і в усіх своїх працях возвеличував все українське. Він своїм словом і діяльністю проповідував справжню цінність – плекати та розбудовувати вільну, незалежну та квітучу Україну», – зазначив Степан Пак.

Нагадаємо, 22 травня 1861 року відбулося перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі, у Каневі. Саме туди перевезли останки українського поета із цвинтаря у Санкт-Петербурзі – за заповітом самого Шевченка, написаним ще у 1845 році – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...»