0010.jpg

Перспективи місцевої політики щодо проведення енергоефективних заходів обговорили керівники комунальних підприємств, представники вищих і професійних навчальних закладів, молодь та міські посадовці під час конференції «Енергоефективність: підходи і розуміння», що відбулась у рамках відзначення Днів сталої енергії у Сумах.

Відкривали захід перший заступник очільника обласного центру Володимир ВОЙТЕНКО та національний експерт проекту ЄС «Угода мерів — Схід-2» Оксана КИСІЛЬ.

Угода мерів щодо клімату та енергії — це загальноєвропейська ініціатива, що об’єднує місцеві та національні органи влади, які працюють в сфері збереження клімату та модернізації енергетичної галузі. Суми – підписант Угоди з 2015 року. За цей час обласному центру вдалося долучитися до низки грантових проектів ЄС з енерго-і тепломодернізації закладів бюджетної сфери.

Перший заступник міського голови Володимир Войтенко наголосив на тому, що проблема ефективного енергоспоживання та енергозбереження на фоні постійного зростання цін на енергоносії є особливо актуальною, як для міста, так і для країни в цілому.
Наразі у межах другої фази програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти 2» в Сумах реалізується проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах», що передбачає комплексну термомодернізацію будівель шкіл № 7, № 9, № 20. Вартість проекту складає 1,64 млн євро, з них майже 1,15 млн євро покриває грант Європейського Союзу, ще 490,6 тис. євро виділили з міського бюджету.

«Тиждень тому ми спілкувалися з німецькими партнерами з питань реалізації проекту GIZ «Термомодернізація в лікарнях» і нам було приємно чути від закордонних гостей, що саме наше місто є передовим у питаннях реалізації проектів з енергомодернізації бюджетних установ, – зауважив Володимир Войтенко. – Хотілося б, щоб у близькому майбутньому у нас була фінансова спроможність залучати до проектів з термомодернізації не тільки бюджетні установи – дошкільні, навчальні заклади та лікарні, а й житлові будинки. Це дозволить втричі зменшити використання енергоресурсів і відповідно витрат за їх споживання».

Посадовець подякував команді, яка працює над проектами з енергозбереження у місті та висловив сподівання на подальшу дієву співпрацю з міжнародними організаціями.

Під час конференції Оксана КИСІЛЬ також відзначила здобутки міста щодо впровадження заходів з термомодернізації та енергоефективності. Вона зупинилась на питанні залучення інвестицій та плану дій сталого енергетичного розвитку міст.

«Суми – одне з тих небагатьох міст в якому правильно побудований енергоменеджмент та має план сталого енергетичного розвитку, як інструмента побудови енергоефективного міста – наголосила експерт. – Це вагомий крок до енергонезалежності».

Учасники конференції, серед яких виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав ПАВЛЮК, головний спеціаліст департаменту фінансів, економіки та інвестицій Тетяна КОВАЛЕНКО, голова Асоціації ОСББ «Сумщина» Роман ГУЧЕНКО, старший викладач кафедри харчування СНАУ Дмитро БІДЮК та керівник відділу продажу Північно-Східного регіону «Капарол-Україна» Андрій КОРОЛЬ, обговорили також питання впровадження міжнародного стандарту ISO 50001:2011 в бюджетній сфері міста, державну підтримку термореновації ОСББ та проаналізували впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках міста у період з 2017 до 2019 року.

Нагадаємо, у Сумах Дні сталої енергії проходять п'ятий рік поспіль. Протягом чотирьох днів у місті проведуть різні акції, велопробіги, тематичні семінари з енергоощадності, екологічні квести та низку інших просвітницьких заходів спрямованих на поліпшення енергоефективності та збільшення використання відновлюваної енергії.