0012.jpg

На черговому засіданні опікунської ради при органі опіки та піклування під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ були підведені підсумки роботи за І півріччя поточного року та опрацьовано результати роботи за шість років.

За вказаний період проведено 75 засідань дорадчого органу, відповідно підготовлено та прийнято стільки ж рішень виконавчого комітету, в тому числі з початку року – шість. Заявниками за цей час подано 604 заяв з питань, що входять до компетенції органу опіки та піклування, в січні-червні 2019 року – 28.

Згідно з наданими пропозиціями підготовлено та направлено до судових органів 210 подань щодо кандидатур опікунів, 56 опікунів призначено рішеннями виконавчого комітету. Як наслідок опікунами стали 266 громадян, з початку цього року – 13.

Протягом шістьох років прийнято участь у 763 судових засіданнях, зокрема в І півріччі 2019 року – 37.

Орган опіки та піклування міської ради виступав заявником у 14 справах, в тому числі з питань призначення опіки – шість, звільнення опікунів у зв’язку з неналежним виконанням обов’язків – п’ять, поновлення дієздатності повнолітнім особам – три. Судовими органами задоволено 12 з цих заяв.

Опікунам надано 67 дозволів на укладання правочинів з нерухомим майном недієздатних з метою покращення житлово-побутових умов та захисту майнових прав підопічних, у поточному році – дев’ять.

Рішеннями виконавчого комітету було зареєстровано три імені помічників дієздатних фізичних осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки, з початку 2019 року таких заяв на розгляд не надходило.

Відповідно до Програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» семи опікунам, у яких під опікою перебуває по двоє повнолітніх недієздатних особи, починаючи з 2016 року виплачується одноразова матеріальна допомога (один прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, на кожного недієздатного).

Оновлюється та підтримується в актуальному стані реєстр недієздатних повнолітніх осіб, до якого внесено відомості про 439 осіб, відповідна інформація внесена до Централізованого банку даних з проблем інвалідності.

Відповідно до затверджених графіків проведено 2914 обстеження житлово-побутових умов недієздатних осіб, 3226 громадянам надано методичну допомогу з питань опіки та піклування над повнолітніми особами, які за станом здоров’я не можуть здійснювати свої права та виконувати обов’язки, а протягом І півріччя 2019 року – 360 та 283 відповідно.

Сформовано архів опікунської ради, до якого з різних підстав внесено 292 особові справи недієздатних осіб та матеріалів, наданих заявниками та судовими органами, в тому числі: 202 у зв'язку зі смертю підопічних, 70 – залишенням судами без розгляду, 13 – зміною місця проживання, шість – відновленням дієздатності.

Висвітлено діяльність органу опіки та піклування Сумської міської ради у 55 інформаційних матеріалах та проведено 14 інформаційних заходів (брифінги, засідання «круглого столу», наради, семінари та консультації громадян) з питань опіки та піклування.

Спеціалісти нагадають, що засідання опікунської ради проводять кожен останній вівторок місяця крім того допомогу з питань, що входять до компетенції опікунської ради, можна отримати за адресою: вул. Харківська, 35, кабінети 210 та 211, за телефонами: 60–45–21, 60–44–48.