002.jpg

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося чергове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання комісії розглянули питання щодо стану та перспектив погашення окремими роботодавцями заборгованості із заробітної плати, яка склалася станом на 1 червня цього року, а також щодо додержання суб’єктами господарювання міста законодавства про працю.

Як зауважив під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 червня вперше за багато місяців вдалося досягти зменшення заборгованості із заробітної плати по місту і повідомив, що прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 260,8 млн грн. мали 12 суб’єктів господарювання міста.

При цьому посадовець відмітив, що 231,9 млн грн. або 88,9% заборгованості належало чотирьом економічно активним підприємствам (з них 225,4 млн грн. або 86,5% загальної суми по місту заборгувало своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 28,8 млн грн. або 11,1% – семи підприємствам-банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (26,4 млн грн. або 91,6%) мало ВАТ «Selmi»; 16,7 тис. грн. – одному підприємству, яке фактично не веде діяльність і є економічно неактивним.

При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 травня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту вперше у 2019 році зменшилася на 11,5 млн грн. або на 4,2%, кількість підприємств-боржників зменшилася на одне або на 8,3%. Зменшення заборгованості відбулося внаслідок зменшення такої заборгованості на суму 11,8 млн грн. трьома економічно активними підприємствами (ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – на 10,6 млн грн., ТОВ «Сумиспортінвест» – на 82,1 тис. грн., ТОВ «Суми-Цукор» – на 1,1 млн грн. (заборгованість погашено у повному обсязі) та одним підприємством – банкрутом ПП «Сумський авторемонтний завод» на суму 18,3 тис. грн.

По п’яти підприємствах (у тому числі по чотирьох підприємствах – банкрутах та по одному економічно неактивному підприємству) сума заборгованості із заробітної плати протягом 2018 – 2019 років залишалася незмінною і становить 2,2 млн грн. або 0,9% загальної суми заборгованості, яка склалася станом на 1 червня цього року. При цьому Анатолій Занченко повідомив, що згідно з оперативною інформацією протягом травня 2019 року підприємствами-боржниками усього було виплачено 15,7 млн. грн. заборгованої заробітної плати.

Крім того, комісією заслухали пояснення посадовихIMG 5388 осіб дев’яти суб’єктів господарювання, серед яких були ті, які нараховували своїм працівникам заробітну плату у розмірі, меншому мінімального, встановленого законодавством, звітували про скорочення або звільнення працівників на 10 і більше відсотків, надавали відпустки без збереження заробітної плати понад 15 календарних днів тощо. За результатами заслуховувань комісією були зроблені висновки та надані рекомендації щодо ефективних способів додержання законодавства про працю. При цьому традиційно кожен роботодавець, який брав участь у засіданні міської комісії, отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

Підводячи підсумки засідання комісії, Альона Дмітрєвская вкотре наголосила на необхідності безумовного додержання роботодавцями законодавства про працю і недопущення порушення законних прав найманих працівників.