003.jpg

Департамент соціального захисту населення інформує опікунів та піклувальників щодо деяких юридичних питань.

Тут наголошують, що основним завданням опікунської ради є сприяння захисту особистих житлових і майнових прав та інтересів повнолітніх недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки.

Опікуни та піклувальники, здійснюючи свої права та обов'язки стосовно підопічного, діють самостійно. Однак деякі юридичні дії, а саме: відмова від майнових прав підопічного; видача письмових зобов'язань від імені підопічного; укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; укладення договорів щодо іншого цінного майна, з метою дотримання інтересів підопічних здійснюються лише з дозволу органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 68 Цивільного кодексу України встановлюється заборона опікунам укладати з підопічною особою правочини, спрямовані на відчуження певного майна тощо, у яких вони або їхні близькі родичі можуть бути зацікавлені особисто. Якщо було укладено правочин за участю підопічної особи та опікуна або його подружжя, близьких родичів, такий правочин є нікчемними (ст. 203, ст. 215 Цивільного кодексу України). Опікун або піклувальник, а також його подружжя або близькі родичі можуть укладати з підопічними правочини лише у тому випадку, якщо правочин укладається в інтересах підопічної особи, спрямований на безоплатну передачу їй у власність певного майна (договір дарування) або передачу майна у безоплатне користування.

Також слід зауважити, що внаслідок того, що договір дарування спрямований на відчуження певного майна, законодавець встановлює пряму заборону опікунам або піклувальникам здійснювати дарування від імені підопічного (частина 2 ст. 720 Цивільного кодексу України). Така пряма заборона міститься у ст. 68 Цивільного кодексу України і стосовно договору поруки. Опікун або піклувальник не може від імені підопічного укладати договір поруки, оскільки за договором поруки передбачений обов'язок поручителя у разі невиконання боржником основного зобов'язання виконати борг боржника та відшкодувати збитки, завдані невиконанням обов'язку боржником (ст. 553 Цивільного кодексу України).

Допомогу з питань, які входять до компетенції опікунської ради над повнолітніми недієздатними особами, містяни можуть отримати за адресою: вул. Харківська, 35, каб. 211, тел.: 60-44-48.

Правову допомогу можна отримати в Сумському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Покровська, 9/1, тел.: 66-51-08; 0667713261; 0983806938.