004.jpg

Напередодні нового навчального року у залі Конгрес-центру СумДУ відбулась серпнева конференція працівників освіти міста.

Окрім самих освітян участь у ній взяли міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його профільний заступник Віра МОТРЕЧКО, начальник управління освіти Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, начальник Служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА, голова міського комітету Профспілки працівників освіти і науки України Людмила ГОГА.

Насамперед очільник Сум Олександр Лисенко привітав працівників освіти із прийдешнім Днем знань та побажав їм наснаги, натхнення у роботі, терпіння і вдячності від своїх учнів. Окремо керманич міста побажав успіхів вчителям, які незабаром зустрічатимуть першокласників, а таких цьогоріч у Сумах – 3179.

Далі учасники конференції працювали у форматі «запитання-відповідь», завдяки чому вдалось обговорити чимало актуальних питань, які сьогодні хвилюють освітян. Зокрема йшлось про видатки з міського бюджету на галузь, які цього річ складають 20,7 млн гривень. За ці кошти заклади освіти ремонтують дахи, фасади, проводять термомодернізують будівлі, реконструюють спортивні та концертні зали, замінюють вікна, проводять капітальні ремонти класів, коридорів, місць загального користування, ремонтують харчоблоки та купують нове обладнання, забезпечують доступність закладів освіти для людей з інвалідністю.

Усе це, переконаний міський голова, сприяє тому, аби в сумських закладах освіти були створені усі умови для навчання та зростання дітей.

«Головне завдання влади та освітян – створити усі умови для виховання «нового» покоління українців. Важливо, де навчається та виховується дитина. Якщо зроблено максимум для того, аби в школах та дитсадочках було затишно, комфортно, то діти зростають гармонійними, освіченими особистостями», – підкреслив Олександр Лисенко.

На тому, що час ставить нові виклики перед освітянами, зауважила у заступник міського голови Віра Мотречко. Аби з честю їх приймати, вчителі підвищують свою кваліфікацію. Принагідно посадовиця зупинилась на такому важливому питанні як харчування дітей.

«Хочу наголосити на особистій відповідальності керівників за організацію належного та якісного харчування дітей. Що ж до впровадження нового меню в школах, то до цього питання мають долучитись батьківська громадськість та самі діти», – сказала Віра Мотречко.

Також значним досягненням заступник міського голови назвала упровадження інклюзивного навчання у закладах освіти, яке здійснюється для 55 учнів, що на 11% більше у порівнянні з минулим роком. Усього по місту функціонує 29 інклюзивних класів.

Начальник управління освіти Антоніна Данильченко додала, що серед інших найвагоміших досягнень, якими пишаються сумські освітяни, є високі навчальні досягнення їхніх учнів. Так, у 2019-2020 навчальному році 32 учні отримуватимуть стипендії: Президента України – шість учнів; Кабінету Міністрів України – один учень; голови Сумської обласної державної адміністрації – п’ять учнів; міського голови – 20 учнів.