Print
Hits: 1185

Заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО взяла участь у відкритті пам’ятного знаку на честь студентів і випускників СумДУ, котрі загинули захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність України.

«П’ять років мужні воїни захищають наші кордони, нашу державу. У лавах оборонців чимало представників сумського студентства, адже дух патріотизму тут присутній із молодих років. Вічна пам’ять загиблим, честь і слава живим! Нехай ця жертва не буде марною, нехай запанують у державі мир і добро, а Україна утвердиться як сильна та незалежна держава!», – сказала, звертаючись до загалу, посадовиця.

Композиція складається зі скульптури воїна, який сидить з книгою на камені, та стели з гравіюванням «Студентам і випускникам, які загинули за єдність України. Слава Україні, Героям Слава!».

Скульптура зроблена з композиту, підставка для неї та стела – з граніту. Важить воїн 200 кг, а його висота разом із підставкою сягає 2 м.

Вартість скульптури складає 199,9 тис грн., із них понад 47,2 тис. грн.– кошти студентського самоврядування, решта – університету, стели – 8,6 тис. гривень.IMG 8345

Ідейниками скульптури є студент вишу Владислав ФІЛАТОВ та випускниця Оксана ОПАРІЙ, робота котрих перемогла в конкурсі, який проводив студентський ректорат СумДУ. Втілював їхній задум у життя Олексій ШЕВЧЕНКО.

Прообразом скульптури став випускник СумДУ Роман Атаманюк, котрий загинув у травні 2015 року при обороні Донецького аеропорту.

Всього у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України віддали життя дев’ять студентів і випускників СумДУ.