0010.jpg

Медики закликають вчасно обстежувати організм на наявність цукрового діабету.

Діабет – це група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності (стан зниженої чутливості тканин організму до дії інсуліну), внаслідок чого виникає гіперглікемія (стійке підвищення рівня глюкози у крові). Тобто це хронічний перебіг і порушення вуглеводного, жирового, білкового, мінерального і водно-сольового видів обміну речовин. До переліку основних симптомів хвороби фахівці відносять: надмірне сечовиділення (поліурія); порушення харчової поведінки, що характерне підвищеним апетитом (поліфагія); невгамовну спрагу (полідипсія) та схуднення.

Втім ці ознаки більш притаманні для діабету 1 типу, такі симптоми зазвичай проявляються різко.

Для діабету 1 та 2 типу властиві мало виражені симптоми, які розвиваються впродовж тривалого часу. Зокрема, сухість у роті, головний біль, свербіж шкіри та слизових оболонок (вагінальний свербіж), порушення зору, запальні ураження шкіри, що важко піддаються лікуванню та наявність ацетону в сечі при діабеті 1-го типу.

Щоб діагностувати чи є у вас ця хвороба потрібно проконсультуватись із лікарем, здати аналізи на рівень глюкози та гемоглобіну у крові та ацетону у сечі.

До слова, з нагоди Міжнародного дня проти діабету, який щорічно відзначають 14 листопада КНП «Центральна міська клінічна лікарня» провела безкоштовне визначення рівня глюкози в крові за допомогою глюкозооксидазного методу (уніфікована методика), а хворим на цукровий діабет провели безкоштовний забір крові на визначення рівня глікозильованого гемоглобіну.