003.jpg

Відбулось засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на якому розглянули питання погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами міста.

На засіданні комісії, що пройшло під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ, розглянули зокрема питання про виплату простроченої заборгованості із заробітної плати економічно активними підприємствами міста та банкрутами. Запрошені роботодавці звітували про стан, вжиті заходи та перспективи погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Згідно з інформацією, наданою Головним управлінням статистики у Сумській області, станом на 1 листопада 2019 року прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 293924,6 тис. грн. мали 11 підприємств міста, у тому числі: 265165,1 тис. грн. (або 90,2%) заборгували чотири економічно активних підприємства; 28742,8 тис. грн. (або 9,78 %) – шість підприємств-банкрутів, найбільшу питому вагу серед яких (26391,3 тис. грн. або 91,8%) мало ВАТ«Selmi»; 16,7 тис. грн. заборгованості припадало на Сумський обласний госпрозрахунковий ветеринарно-санітарний загін, яке фактично не веде діяльність та є економічно неактивним.

Директор з персоналу АТ «Сумське НВО» Віталій БІЛОВОДСЬКИЙ повідомив, що на сьогоднішній день середня заробітна плата по підприємству складає 9,5 тис. гривень. У порівнянні з початком року суттєво збільшилася кількість робітників. До кінця року керівництво підприємства планує сплатити поточну заборгованість за два місяці.

Заступник міського голови Альона Дмітрєвская звернула увагу присутніх керівників підприємств-боржників на неухильне дотримання вимог трудового законодавства щодо першочергової виплати заробітної плати працівникам.

Порушили на засіданні комісії й питання необґрунтованого збільшення на 20 і більше відсотків кількості працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу (14 суб′єктів господарювання); скорочення на 10 і більше відсотків працівників зокрема за вересень у порівняні з серпнем 2019 року . З цього питання доповідали чотири суб′єкти господарювання.

Також комісія розглянула ситуацію, коли в роботодавців 30 і більше відсотків працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО зазначив, що керівники організацій, незалежно від форми власності та видів діяльності, повинні контролювати трудову діяльність працюючих у відповідності з вимогами Закону України «Про охорону праці», забезпечувати належні, безпечні і здорові умови праці на кожному робочому місці. Роботодавець безпосередньо несе відповідальність за порушення закону.