005.jpg

У Сумах цього тижня єврейська громада святкує Хануку – найбільше зимове свято, яке відзначає перемогу світла над темрявою, чистоти і щирості - над конформізмом і пристосуванством, духовності - над сугубим матеріалізмом.

У перший день свята, 22 грудня, традиційно на вул. Воскресенська равін Єхіель ЛЕВІТАНСЬКІ урочисто засвітив перший ліхтар великої Ханукії (менори). Присутніми під час церемонії були члени єврейської громади, представники міської влади. По завершенні відбулося фаершоу. Протягом свята, яке триватиме до 30 грудня, щодня з настанням темряви запалюватимуться нові ліхтарі світильника.

Цього ж дня раніше відбулося свято єврейської культури. У його програмі – фестиваль латкесів, фотовиставка «Моя єврейська спадщина», виставка виробів гуртка «Золоті руки». Святкового настрою додали присутнім танцювальний флешмоб та великий концерт, у якому взяли участь ансамбль «Авів», художні колективи Аграрного університету, школи №29 та ансамбль клейзмерської музики «Штетл» (Конотоп). Їх виступи викликали велику підтримку глядачів.

Протягом тижня заплановані зустрічі членів громади, привітання, спільні заходи. А у неділю, 29 грудня – свято Хануки у недільній школі з квестами та пізнавальними майстер-класами.

Нагадаємо, Ханука - одне з найбільших єврейських свят, під час якого іудеї згадують про звільнення і очищення Єрусалимського храму у другому столітті до нашої ери. Згідно з переказами, коли євреї під час повстання очистили Храм, вони не змогли знайти ритуально чисте масло, яке годилося б для того, щоб запалити менору і освятити Храм. Після тривалих пошуків все ж був знайдений один невеликий глечик з чистим маслом, але він був такий малий, що його могло вистачити лише на один день горіння менори. Однак все ж вирішили запалити менору, оскільки Храм повинен був бути освячений, і тоді сталося диво: масла вистачило рівно на вісім днів, тобто точно на той час, який було потрібно для приготування нового чистого масла для менори. У пам'ять про це диво свято Хануки з тих пір відзначається протягом восьми днів.