Print
Hits: 6813

З цього року діти з інвалідністю всіх нозологій мають право на забезпечення реабілітаційними заходами у реабілітаційних установах, закладах охорони здоров’я у відповідності до індивідуальної програми.

Як працює новий механізм і як скористатись такою можливістю, пояснили під час брифінгу.

Профільний заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ повідомила, що з 4 грудня 2019 року Міністерством соціальної політики України було внесено зміни до постанови Кабміну, згідно якої порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю був розширений.

«У минулому році на проведення реабілітаційних заходів для дітей-інвалідів із Сум було передбачено 850 тис. грн. з державного бюджету – це було 50 дітей із дитячим церебральним паралічем, які отримували медичні послуги у Сумському обласному центрі реабілітації дітей-інвалідів, Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна (м. Трускавець) і реабілітаційному центрі «Еліта» (м. Львів). З цього ж року правом на отримання реабілітації за рахунок державного фінансування зможуть скористатися діти усіх нозологій – у Сумах на цей рік передбачено 1 млн 800 тис. грн. на приблизно 120 дітей. Зауважимо, гранична вартість надання реабілітаційних послуг складає від 16 до 25 тис. грн., залежно від стану дитини, втім якщо дитина – сирота або позбавлена батьківського піклування і має інвалідність, то гранична вартість збільшується на 50%», – додала посадовиця.

Заступник директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Наталія СПІЧАКОВА підкреслила, щоб направити дитину до однієї із визначених реабілітаційних установ,, батькам або законному представнику дитини спочатку потрібно звернутись до лікаря первинної ланки, з яким підписано декларацію.

«У першу чергу потрібно отримати виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою № 027/о, потім рекомендації стосовно безпосереднього медичного закладу від вузькоспеціалізованого фахівця. З цими документами слід звернутись до ЛКК (лікарсько-консультативна комісія), яка знаходиться в дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди за адресою вул. Троїцька 28 і працює кожного дня окрім четверга. Комісія зробить відповідний запис в індивідуальній програмі реабілітації і саме з цими, вже остаточними медичними висновками, необхідно йти до департаменту соцзахисту населення», – наголосила медик.

Потому, за словами заступника директора департаменту – начальника управління у справах осіб з інвалідністю та соціального обслуговування громадян Алли КОТЛЯР, укладається трьохстороння угода між батьками (представниками дитини), департаментом і закладом, що надає реабілітаційні послуги.

«Потрібно подати заяву до департаменту соціального захисту населення у довільній формі разом з копіями: паспорта громадянина України чи свідоцтва про народження, або іншого документа, що посвідчує особу дитини; індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в якій обов’язково визначено обсяг, термін проведення, місце проведення реабілітаційних заходів та ступінь. Також при зверненні до департаменту один із батьків дитини чи її законний представник має надати копію та оригінал власного паспорта або іншого документа, що посвідчує особу та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків», – зауважила Алла Котляр.

Отримати детальну інформацію щодо забезпечення дітей з інвалідністю всіх нозологій заходами з реабілітації можна в департаменті соціального захисту населення за адресою: вул. Харківська, 35, каб. 124, тел. 78–71–38.