007.jpg

У Сумах почастішали випадки пожеж пов'язаних зі спалюванням мешканцями сухої рослинності.

Останнім часом у зв'язку із підвищенням температурних показників почастішали випадки спалювання населенням сухої рослинності на відкритих територіях, які можуть перерости у масштабні пожежі. Відтак, у міській раді представники відповідальних структурних підрозділів та ДСНС попередили містян про можливі наслідки.

За словами начальника сектору зв'язків зі ЗМІ управління ДСНС України в Сумській області Олега СТРІЛКИ, цього року пожежно-рятувальними підрозділами було здійснено дев'ять виїздів по повідомленнях про загоряння сухої рослинності в районі озера Чеха, за попередніми висновками фахівців, причина загорянь – необережне поводження з вогнем.

Як зауважує рятувальник, лише за цей рік на території області сталося вісім пожеж у лісах: вогнем знищено та пошкоджено траву, чагарники, мілколісся та частково лісові масиви на загальній площі більше двох гектарів.

«Основна причина таких пожеж – людський фактор. Люди або свідомо спалюють сухостій, або нехтують правилами пожежної безпеки, – говорить начальник сектору зв'язків зі ЗМІ управління ДСНС України в Сумській області, – Вкотре закликаємо сумчан дотримуватися правил безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, та не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями. Також у випадках поширення пожежі слід негайно повідомляти про загоряння за телефоном «101».

Спалювання сухої рослинності шкодить здоров’ю та життю людей, тваринному та рослинному світу.

«Самовільне випалювання рослинності – не лише пряме порушення законодавства, а й непоправна шкода екосистемі», – наголошує заступник начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Олександр УВАРОВ.

За словами посадовця, під час згоряння рослинних решток разом із димом в атмосферу потрапляє велика кількість отруйних речовин: канцерогени, чадний газ та інші шкідливі сполуки.

«Спалюючи сухостій варто пам'ятати, окрім того, що такі дії наносять непоправну шкоду здоров'ю людей, навколишньому середовищу, певним чином, це ще і загрожує довкіллю в питанні знищення зелених насаджень. Ми бачимо, що зараз відбувається в Чорнобильській зоні, в деяких лісових масивах країни при відсутності атмосферної вологи та відсутності опадів під час необережного поводження з вогнем – навколишнє середовище дуже серйозно потерпає», – говорить Олександр Уваров.

Як повідомила начальник відділу контролю за благоустроєм території міста управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Олена РІДЧЕНКО, представники управління здійснюють постійні рейди зонами масового відпочинку та приватним сектором, але під час виявлення порушення інколи виникають ситуації, які не дозволяють притягти порушників до відповідальності.

«У спеціалістів управління Інспекції з благоустрою немає повноважень зайти на приватне домоволодіння. Минулого року зачасту рейди проводились спільно з дільничними інспекторами патрульної поліції, відтак спільними зусиллями вдалось притягти до відповідальності близько 20 мешканців міста, які спалюючи сухостій порушували законодавство та шкодили довкіллю», – повідомила посадовиця.

Зауважимо, що за спалювання сухої рослинності передбачена відповідальність за статтею 152 Кодексу України про адмінправопорушення – штраф у розмірі від 340 до 1700 грн.

Олена Рідченко також зауважила, що роз'яснювальна робота з мешканцями та співпраця з головами квартальних комітетів з даного питання триває постійно, і звернулась до громадян з проханням використовувати альтернативний метод ліквідації сухої рослинності – компостування.

Також сумчани можуть вивозити сухе листя та траву на полігон для складування сухих відходів, що розташований за адресою: вул. М. Лукаша, 79. Відходи там приймають безкоштовно.