006.jpg

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при міській раді визначила план заходів із ліквідації та недопущення поширення африканської чуми свиней господарства ВНІС ДУ «Сумська виправна колонія № 116».

Мова йде про випадок, зафіксований на території виправної колонії, де днями загинула свиноматка вагою 80 кг. У результаті проведеного дослідження Сумською регіональною лабораторією Держпродспоживслужби у тварини підтвердили захворювання на африканську чуму свиней.

З огляду на це, на терміновому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при міській раді визначили територію підсобного господарства ДУ «Сумська виправна колонія № 116» епізоотичним осередком щодо АЧС та ввели карантин; територію в радіусі 3 км від ДУ «Сумська виправна колонія № 116» – зоною захисту; територію обласного центру – зоною нагляду.

В епізоотичному осередку щодо АЧС вирішено встановити та облаштувати поліцейсько-карантинні пости на час умертвіння свиней, забезпечити дезінфекцію коліс транспорту та взуття контактних із тваринами осіб, заборонити вивезення та ввезення усіх видів живих тварин, продуктів і сировини домашнього походження, кормів.

В зоні захисту буде здійснено облік всього свинопоголів’я в приватних підсобних господарствах, які займаються розведенням та утриманням свиней. Облікують свинопоголів’я й у зоні нагляду щодо АЧС. Окрім того, буде заборонено продаж свиней, їх переміщення, вигульне (вільне) утримання та безконтрольний забій. У випадку захворювання чи загибелі свиней їхні власники зобов’язані негайно повідомляти про це Управління Держпродспоживслужби в м. Суми.

Карантин із неблагополучного пункту може бути знятий не раніше ніж через 40 днів після проведення всіх заходів, передбачених Планом, у відповідності до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.