003.jpg

Відділ охорони здоров'я, спираючись на рекомендації Центру громадського здоров'я МОЗ України, інформує, як правильно носити засоби індивідуального захисту в літню спеку.

Правила використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) у літню пору такі ж, як і в будь-яку іншу. Захисну маску слід змінювати, якщо на неї потрапили біологічні рідини або вона стала вологою. Влітку це відбувається частіше. Це ж стосується і використання респіратора. Вірус SARS-CoV-2 не розмножується на поверхні маски, але може зберігатись на ній деякий час. У теплому та вологому середовищі, яке утворюється на поверхні засобів респіраторного захисту, створюються ідеальні умови для розмноження патогенних мікроорганізмів, які потрапляють туди із зовнішнього середовища або видихуваного повітря. Тепла погода – додатковий привід уважно дотримуватись правил використання захисних масок. А саме: не торкатись зовнішньої сторони маски під час її носіння; знімати маску за резинки, не торкаючись її передньої частини та шкіри обличчя; не використовувати одноразові маски повторно; після зняття, або доторку до використаної маски, слід помити руки з милом або обробити їх спиртовмісним антисептиком.

Щодо медичних рукавичок влітку, то їх слід використовувати, коли є ризик контакту з біологічними рідинами. Захворювання на COVID–19 не передається через непошкоджену або пошкоджену шкіру. А контакт з біологічними рідинами може виникати, наприклад, під час догляду за інфікованим. У такому разі рукавички слід зняти та утилізувати одразу після процедури, для виконання якої вони були надягнуті. Одягаючи медичні рукавички в громадських місцях, слід пам’ятати про ризики. Руки в рукавичках, якщо вони забруднені, так само як і без рукавичок, можуть переносити збудники захворювань на відкриті поверхні шкіри, зокрема на обличчя та слизову очей. Тривале використання медичних рукавичок може призводити до подразнення шкіри на руках.

Незважаючи на послаблення протиепідемічних заходів, задля власної безпеки слід і досі дотримуватися фізичного дистанціювання (не менше 1 м від інших людей у публічних місцях), гігієни рук, етикету кашлю та самоізоляції у випадку появи респіраторних симптомів. Також необхідно дотримуватись тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів, зокрема використання ЗІЗ в громадських місцях: магазинах, супермаркетах тощо. Ці рекомендації є у Постанові Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 та діючих Постановах Головного державного санітарного лікаря України.