0012.jpg

Сумський міський відділ Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області закликає сумчан бути обережними та відповідальними на водоймах.

Так, у ході інформаційно-роз’яснювальної кампанії з основ безпеки під час перебування на водоймах, яку провели поблизу Псла, рятувальники наголосили містянам, що безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби; купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду; не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів; пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода та рівне дно.

Разом із тим, забороняється стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього, наприклад, дамб, дерев або високих берегів.

Водночас громадян закликали також не вживати спиртні напої під час купання, у тому числі дорослих, – слідкувати аби діти не перебували у воді без їх супроводу, адже порушення низки зазначених правил може призвести до трагічних наслідків – таких у Сумах з початку сезону вже чотири, загалом по області – 38.

Окрім представників управління ДСНС, присутні працівники патрульної поліції, екстреної медичної допомоги, обласного навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, Всеукраїнського руху «Школа безпеки», клубу юних рятувальників «Барс» та водолази також проінформували відпочиваючих та перехожих про прийоми поведінки у випадку екстремальної ситуації (рятування людини, що тоне з берега за допомогою голосового супроводу та підручних засобів, елементи підходу, захвату та транспортування постраждалого). Принагідно, мешканцям громади продемонстрували механізм надання медичної допомоги потопаючому до приїзду медиків.