003.jpg

У Сумах на місцевому рівні надають низку соціальних гарантій містянам поважного віку.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК зазначила, що міська влада постійно приділяє увагу людям похилого віку: соціальна підтримка осіб похилого віку, ветеранів війни та праці здійснюється департаментом соціального захисту населення через виконання програми «Милосердя», для реалізації якої з бюджету громади виділено понад 59 млн гривень, з них для осіб похилого віку – понад 2,5 млн гривень. Всього в сумській громаді 45 тисяч осіб похилого віку та 9 тисяч ветеранів.

Надається матеріальна допомога мешканцям громади, яким виповнилося 100 і більше років, ветеранам війни, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Другої світової війни.

Працівники міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» здійснюють надання соціальної послуги догляду вдома 700 одиноким особам похилого віку, забезпечуючи їх всім необхідним.

З моменту запровадження карантину разом із небайдужими підприємствами, підприємцями та волонтерами департаментом соціального захисту населення забезпечено продуктовими наборами 1 тисячу пенсіонерів.

Двічі тиждень проводяться благодійні обіди для 100 громадян, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі 63 особам похилого віку. Діє проєкт «Соціальний хліб».

Щомісячні допомоги отримують чотири ветерани підпільно-партизанського руху; учасник бойових дій, який захищав Суми від нацистських загарбників, семеро громадян, яким виповнилося 100 і більше років; 29 учасників бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років.

У разі потреби особи похилого віку звертаються та отримують відповідну матеріальну допомогу для вирішення власних складних життєвих обставин.

Пенсіонери, ветерани війни в нашій громаді безкоштовно та без обмежень в кількості поїздок користуються безоплатно комунальним транспортом, витрати на оплату такого проїзду фінансуються за рахунок коштів громади (а це 38 млн грн. на рік). Також міська влада компенсує витрати АТ «Укрзалізниця» за безкоштовний проїзд пенсіонерів в приміському сполученні (1 млн грн.).

Налагоджена активна співпраця з ветеранськими організаціями, функціонує Будинок ветеранів, на базі якого працює міська організація ветеранів України, яка отримує відповідну фінансову підтримку за рахунок коштів громади для реалізації власного проєкту військово-патріотичного виховання. Також отримує фінансову підтримку з бюджету і Ковпаківська районна організація ветеранів м. Суми.