001.jpg

Перший заступник очільника обласного центру Володимир ВОЙТЕНКО взяв участь у Третій Китайській міжнародній конференції міст дружби, що проходила в режимі онлайн.

У заході також взяли участь заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій, начальник управління економіки, інвестицій та фінансів програм соціального захисту Лариса СКИРТАЧ, завідувач сектору зовнішнього партнерства відділу інвестицій та зовнішнього партнерства Ігор ПЕТРЕНКО, президент Сумської торгово-промислової палати Костянтин МАКАРЕНКО, а також начальник відділу міжнародних зв'язків СумДПУ  ім. А. С. Макаренка Сергій ДЄНЄЖНІКОВ. Окремо до даного заходу також долучилися представники СумДУ та СНАУ.

Як зауважив перший заступник міського голови, Суми цінують дружбу із містами КНР. За три роки відносини між містами Суми, Шаосін та Чжуцзі значним чином зміцнилися.

На звернення Сумської міської ради, у червні 2020 року на адресу відділу охорони здоров’я надійшли засоби індивідуального захисту надані Муніципальним Народним Урядом дружнього міста Чжуцзі (КНР) у співпраці з компанією Zhuji Welai Technology: 5 тис. захисних масок та 30 захисних костюмів.

«Ми високо цінуємо нашу дружбу і співпрацю, сподіваємось на її продовження, – зазначив Володимир Войтенко. – Щиро дякуємо за допомогу в питанні забезпечення медпрацівників нашого міста засобами захисту на початку поширення коронавірусної інфекції. Ми готові розширювати напрями співпраці, адже чим більше ми співпрацюємо, тим більше розвиваємо наші міста і країни».

В ході конференції, представники Сумської міської ради, міста Шаосін та представників інших дружніх міст спільно випустили «Ініціативу Шаосін» онлайн, в якій йдеться про спільні зусилля міст в питанні подолання труднощів у запобіганні та боротьбі з епідеміями, сприянні економічного, торгового, науково-технічного співробітництва, розбудові культурної взаємодії та побудові міцнішої платформи для співпраці міст дружби.

Зауважимо, історія встановлення дружніх відносин з китайським містом Чжуцзі розпочались 22 вересня 2017 року, коли Суми відвідала офіційна делегація міста Чжуцзі. Тоді, міський голова Олександр ЛИСЕНКО та член Постійного комітету КПК міста Чжуцзі пан Джин ЛІГЕНГ підписали Меморандум про наміри щодо розвитку дружніх комунікацій.

Далі, на запрошення китайської сторони, у 2018 році делегація з Сум здійснила візити до міст Шаосін та Чжуцзі.

Представники від міста взяли участь у Другій міжнародній конференції з розвитку співробітництва та обмінів між дружніми містами, під час якої в урочистій обстановці перший заступник міського голови Володимир Войтенко та мер Муніципального народного уряду міста Чжуцзі пан Ван ФЕНСЯН підписали угоду між містами Суми та Чжуцзі про встановлення відносин для дружніх обмінів.