005.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради міський голова Олександр ЛИСЕНКО повідомив, що на наступний рік заплановано придбання низки тромболітиків та електронних мікроскопів, які допоможуть у подоланні наслідків COVID-19.

Очільник Сум зауважив, що окрім фахової допомоги з боку медиків, сумчани мають і самостійно, з усією відповідальністю, ставитись до свого здоров’я у період після одужання від коронавірусу.

«Потрібно слідкувати за процесом реабілітації як мінімум півроку після того, як одужав від COVID-19. Водночас слід звертати увагу й на прийняття додаткових ліків протягом відповідного періоду, але тільки за рецептами лікарів. Адже ускладнення після перенесеної хвороби, зокрема інфаркт чи інсульт, є надзвичайно серйозними. Для цього ми запланували у наступному році придбання «Аактилізе» та «Металізе», а також електронних мікроскопів, що зможуть «ловити» тромби в корі головного мозку», – підкреслив керманич міста.

Принагідно, начальник відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО поінформувала, що на 2021 рік намічено й придбання та встановлення альтернативного джерела живлення у КНП «Клінічна лікарня № 4». У цьому ж році готується технічна документація та буде оголошено тендер.

Посадовиця повідомила, що наразі лікуються від коронавірусу в КНП «Клінічна лікарня № 5» 127 осіб (59 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, восьмеро – у відділенні інтенсивної терапії, двоє хворих підключені до апарата ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 32 хворих (25 отримують кисень вільним потоком і одна особа – на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 25 дітей (22 – з підозрою; у трьох діагноз підтвердили (двоє з них у відділенні інтенсивної терапії)).

У КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» перебувають 43 хворих (40 – на кисневій підтримці, троє – у відділенні інтенсивної терапії, один – на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» – 28 (двоє – у відділенні інтенсивної терапії, один пацієнт підключений до апарата ШВЛ).

Для дорослих осіб у міських лікарнях вільними залишаються 46 ліжок – усі вони забезпечені киснем, для дітей – 90 ліжок (60 забезпечені киснем).

Загалом попереднього тижня коронавірусну інфекцію зафіксували у 930 осіб, що на 6,9% більше ніж попереднього тижня.

Летальних випадків трапилось 10 (вікові категорії: 70–74 роки – 18,6%, 60–64 роки – 17,5%, 65–69 – 17%, 80–84 роки – 11,9%.

Одужали за даний період 2889 містян. Останньої доби зафіксовано 71 випадок COVID-19, 181 хворий – одужав.

З початку тестування на ПЛР на коронавірусну інфекцію, а саме з початку квітня, у Сумах зареєстровано 18750 осіб з позитивним ПЛР дослідженням. Серед них 18044 дорослих та 706 дітей. Мешканці обласного центру складають 49% від загальної кількості хворих Сумщини.

Всього подолало недугу – 83,7% (15687 осіб). Померло – 1% (194 особи).

На «гарячу лінію» з підтримки хворих на COVID-19, яка продовжувала функціонувати в штатному режимі, протягом минулого тижня надійшло 672 звернення – найчастіше містяни звертались з приводу обстеження, укладення медичних декларацій, уточнення щодо запису на прийом до лікаря, лікування чи госпіталізації до визначених медичних закладів.

Крім того, сумчан закликають напередодні новорічно-різдвяних свят дотримуватись рекомендацій ВООЗ для попередження розповсюдження інфекції.

Зокрема, містян просять святкувати з тими людьми, з якими ті мешкають; з друзями та родичами, які не живуть поруч, варто зустрічатися на вулиці й з дотриманням дистанції та не знімаючи індивідуальний засіб захисту; необхідно уникати людних торгових центрів та здійснювати покупки в магазинах, коли кількість покупців є незначною; за можливості користуватися онлайн-шопінгом; обмежити число гостей та забезпечити достатню вентиляцію, якщо свято проходить в закритому приміщенні; утриматись від подорожей на новорічні свята.