006.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради доручив управлінню охорони здоров’я тримати на контролі питання надходження вакцини від СOVID-19 та повідомив про можливий варіант додаткового придбання її за кошти бюджету громади.

Очільник Сум зазначив, що необхідно створити можливість для проведення щеплення охочим. Для цього, повідомив Олександр Лисенко, розглядається варіант придбання вакцини за кошти бюджету громади. Це питання вже обговорювалось на рівні міських голів та Асоціації міст України.

«Треба, щоб ми знали ситуацію по області щодо надходження вакцини для безоплатного щеплення та виділення її на місто. Не виключено, що спрямовуватимемо кошти на її придбання і з бюджету громади, бо ми ж не можемо чекати, поки держава надасть безоплатно вакцину всім охочим, а не тільки визначеним категоріям. Інші також повинні мати таку можливість, – сказав Олександр Лисенко, звертаючись до начальника управління охорони здоров’я Олени ЧУМАЧЕНКО. – Торік, у зв’язку з СOVID-19, ми збільшували видатки на медицину і, можливо, переглядатимемо бюджет і в поточному. Переконаний, що депутати нас підтримають. Необхідно швидше зупинити хворобу і повернутись до нормального життя».

Принагідно Олександр Лисенко наголосив Олені Чумаченко на оперативному вирішенні питань, пов’язаних із придбанням обладнання, яке використовується як для діагностики СOVID-19, так і для виявлення та лікування інших хвороб.

Начальник управління охорони здоров’я повідомила, що останнім часом спостерігалось зменшення кількості виявлених нових недужих і тих, хто активно хворіє, але разом із тим, ситуація все ще напружена.

Попереднього дня коронавірус виявили у 38 осіб, одужали – 128.

Загалом протягом тижня захворіло 286 сумчан (на 29% менше попереднього тижня), померло – сім (попереднього тижня – 14), одужало – 577.

Продовжують хворіти 1282 сумчанина. Стаціонарне лікування у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять 67 осіб (39 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, восьмеро – у відділенні інтенсивної терапії, з них двоє підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 15 хворих (12 отримують кисень вільним потоком, один перебуває на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 15 дітей (четверо перебувають у відділенні інтенсивної терапії, всі дихають самостійно).

Ще 23 сумчан лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (20 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, троє – у відділенні інтенсивної терапії, один – на неінвазивній вентиляції легень), 25 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (18 отримують кисень вільним потоком, троє перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один підключений до апарату ШВЛ).

У міських медичних закладах вільними залишаються 123 ліжка для дорослих (усі забезпечені киснем) і 90 для дітей (62 забезпечені киснем).

З початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію в Сумах виявлено 22124 особи з позитивним ПЛР-дослідженням. Серед них, 21263 дорослих та 861 дитина. Одужав 20591 містянин.