Print
Hits: 990

У Сумах за ініціативи Громадської спілки «Всеукраїнське військово-цивільне об’єднання «Бойове братерство України» дітям загиблих на сході уродженців області вручили пам’ятні відзнаки «Батьківське серце».

«Ваші батьки поїхали на схід, розуміючи, що ворог поруч із вами, їхніми дітьми. Але вони точно знали і те, що їдуть захищати спокійне дитинство та мир. Зараз воїни оберігають усіх з небес, а ми будемо робити усе для вас, щоб ви хотіли і бажали жити тут. Дякуємо вам», – сказав присутній на заході радник керівника Офісу Президента України Андрій ЛЯХОВИЧ, який цього дня перебував із робочим візитом у Сумах.

Оберіг зроблений зі срібла у вигляді серця, обрамленого терновим вінком із краплинкою крові. На звороті кулона викарбувано прізвище, ім’я загиблого. Як зазначив президент ВЦС «Бойове братерство України» Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ, це оберіг, у якому краплинка батьківського серця, якого немає тут, на землі.

Сумська область стала 21-ою, де вручили «батьківські серця», по Україні такі обереги вже отримало понад 5 тисяч дітей. За попередніми підрахунками Спілки, загалом без батька чи матері, які віддали своє життя, захищаючи рідну країну, залишилось до 6,5 тисяч дітей.

«Це перший етап проєкту «Батьківське серце». Другий етап – визначення хресних побратимів: за дітками до 16-ти років за згоди батьків буде закріплено воїна бойового братерства, який буде наставником по життю. І третій етап – ми хочемо видати узагальнену книгу пам’яті, щоб про подвиг цих людей знали всі», – повідомив Павло Жебрівський.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО висловив слова співчуття сім’ям загиблих та подякував усім захисникам.

«Я хочу подякувати захисникам за їхню мужність, за те, що прийняли важке рішення – йти оберігати свою державу. І я дякую вам, дорогі члени родин загиблих, кожен сумчанин і кожен українець розділяє з вами біль втрати. Вічна слава тим, хто не повернувся до своїх родин. Я дякую представникам «Бойового братерства України» – те, що ви робите, дійсно важливо і потрібно. Це не просто оберіг, який отримують діти, це не просто повага чи пам’ять. Насамперед, це визнання прикладу того подвигу, який здійснили наші захисники», - сказав очільник міста.

Загалом на Сумщині було вручено 77 оберегів «Батьківське серце» дітям загиблих героїв російсько-української війни. Від початку бойових дій на сході нашої держави 50 захисників із міста Суми віддали своє життя за мир у рідній державі.

Проєкт «Батьківське серце» започатковано Громадською спілкою «Всеукраїнське військово-цивільне об’єднання «Бойове братерство України». У складі спілки ветерани і чинні воїни, волонтери, медики, представники бізнесу та духовенства.

Також під час візиту до Сум Андрій Ляхович відвідав КУ «Центр учасників бойових дій», де зустрівся з ветеранською спільнотою та рідними загиблих учасників бойових дій на сході України.

Спільно з секретарем міської ради Олегом РЄЗНІКОМ, керівництвом департаменту соціального захисту та КУ «Центр учасників бойових дій» радник керівника Офісу Президента України поклав квіти до пам’ятного знаку загиблим в АТО/ООС і, з нагоди шостої річниці боїв за Дебальцево, – до могили учасниками тих подій Дмитра Лісовенка.