002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО закликав сумчан дотримуватись заходів безпеки та карантинних обмежень, адже через збільшення кількості тяжких випадків COVID-19 в лікарнях зросло навантаження на систему киснезабезпечення.

Очільник міста звернув увагу на те, що в Сумах, як і загалом по Україні, спостерігається проблема з забезпеченням лікарень медичним киснем, а його наявність надважлива для лікуванні пацієнтів із коронавірусною хворобою. Попри те, що досі керівництву міста вдавалося ситуацію вирішувати, вона лишається складною: за інформацією відділу охорони здоров’я, майже 80% хворих, яких госпіталізують, потребують кисневої підтримки, а потужностей кисневих концентраторів, які є в лікарнях у достатній кількості, іноді замало.

«Ситуація, коли виробники кисню не можуть забезпечити потреби лікарень, спостерігається по всій державі. Місто Суми не виняток. Є проблеми з кількістю кисню, який в області виробляє єдине підприємство. Ситуація на постійному контролі у нашого управління та міського голови. Дякуємо очільнику міста за те, що у вихідні був постійно на зв’язку та допомагав у вирішенні цього проблемного питання, а також заступнику міського голови Тамарі ІЩЕНКО. На сьогодні всі, хто долучився, надають посильну допомогу», – зазначила Олена Чумаченко.

Олександр Лисенко своєю чергою подякував АТ «Технологія» та АТ «Сумський завод «Насосенергомаш», які на вихідних допомогли забезпечити безперервне постачання кисню хворим.

«Сьогодні ми готуємо транспорт для того, щоб завезти додатковий кисень. Також будемо відслідковувати графік видачі кисню виробником і шукати додаткові резерви по інших областях», – зазначив очільник міста.

Міський голова нагадав начальнику управління охорони здоров’я про щоденні (двічі на день) апаратні наради щодо ситуації з забезпеченням лікарень міста медичним киснем, а сумчан закликав дотримуватись заходів безпеки та карантинних обмежень, аби уникнути інфікування.

«Для сумчан це повинно бути сигналом, щоб стежити за здоров’ям. Ситуація дещо покращилася, але я не думаю, що ми пройшли пік. Треба надалі дотримуватися обмежувальних заходів», – наголосив Олександр Лисенко

Олена Чумаченко повідомила, що нині в Сумах щодня реєструють 200–300 нових недужих. Тижневий показник госпіталізації дорослих хворих залишився на тому ж рівні, що й попереднього тижня, а дітей – зменшився на 36%.

Минулої доби зареєстровано 82 нові випадки захворювання та 91 випадок одужання.

Загалом протягом тижня захворіло 1328 сумчан (попереднього тижня –1425), померло – 25 (попереднього тижня – 18), одужало – 1172.

Продовжує хворіти 4991 містянин.

Стаціонарне лікування у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять 220 осіб (115 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, 14 – у відділенні інтенсивної терапії, шестеро підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 31 хворий (22 отримують кисень вільним потоком, троє перебувають на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Центральна міська клінічна лікарня – 45 хворих (21 –на кисневій підтримці, один – підключений до апарата ШВЛ ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 24 дитини (п’ятеро перебувають у відділенні інтенсивної терапії, всі дихають самостійно), а також 15 дітей із іншою інфекційною патологією.

Ще 53 сумчан лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (51 хворий перебуває на кисневій підтримці, двоє – у відділенні інтенсивної терапії та підключені до апаратів ШВЛ), 82 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (57 отримують кисень вільним потоком, шестеро перебувають у відділенні інтенсивної терапії, двоє підключені до апарату ШВЛ), 38 – у КНП «Сумська районна клінічна лікарня» (35 перебувають на кисневій підтримці, один – у відділенні інтенсивної терапії, підключений до апарата ШВЛ), 87 – у КНП «Сумська обласна клінічна лікарня» (четверо – у відділенні інтенсивної терапії та підключені до апаратів ШВЛ).

Олена Чумаченко розповіла, що в міських медичних закладах для хворих на COVID-19 дорослих є 21 вільне ліжко (всі забезпечені киснем), для дітей – 76 (з киснем – 61). Посадовиця зазначила, що наразі завершуються роботи з влаштування киснепроводу на першому поверсі неврологічного корпусу КНП «Клінічна лікарня № 4», тож, у разі потреби, його задіють для надання медичної допомоги хворим.

Із початку проведення ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, в Сумах виявлено 31608 осіб із позитивним ПЛР-дослідженням. Серед них 30322 (96%) – дорослі, 1286 (4%) – діти. Летальність становить 1,2% (380 випадків). Подолали недугу 26264 хворих (83%).