Print
Hits: 912

Перший заступник міського голови Михайло БОНДАРЕНКО взяв участь в онлайн-зустрічі, де обговорювалися питання провадження системи муніципального енергетичного менеджменту.

Захід відбувався рамках реалізації проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що реалізується за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії.

Окрім керівників українських міст, участь у зібранні взяв також і перший заступник міністра Міністерства розвитку громад та територій України Василь ЛОЗИНСЬКИЙ.

Від початку року 32 українських міста та територіальні громади, в тому числі Сумська міська територіальна громада, впроваджують систему муніципального енергетичного менеджменту (МЕМ). Основна мета – зниження використання енергетичних ресурсів та викидів парникових газів у атмосферу. За підтримки проєкту було проведено більше 24 годин онлайн-навчання, отримано близько 150 годин індивідуальних консультацій.

Окрім того, у рамках проєкту проведено інвентаризацію більшої частини будівель Сумської міської територіальної громади, виконано первинний портфоліо аналіз для ідентифікації потенціалу енергозбереження будівель.

Другою темою зустрічі була роль керівництва міста у впровадженні МЕМ, яка є надзвичайно важливою, особливо на старті. Учасники зустрічі отримали рекомендації та інструменти для створення сталої структури енергетичного менеджменту, а також дізналися, за якими критеріями має будуватися звітність енергоменеджерів.

У заході також взяли участь директор проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Рікардо КЮЛБХАЙМ, координатор проєкту Володимир ПЕРЕГУДОВ, координаторка проєктів Швейцарського бюро співробітництва Марія ДРУЖИНІНА, а також українські та німецькі експерти з енергоефективності: Фелікс ГАЙЕР, Андрій БАРУЛІН, Олександр ШУМЕЛЬДА, Дмитро САКАЛЮК та представники відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Департаменту фінансів, економіки та інвестицій.