007.jpg

Заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО з робочою поїздкою відвідала підприємство ТОВ «Техногаз-С», яке на сьогодні виробляє майже 90% медичного кисню, що використовується в лікарнях Сумської міської територіальної громади та області.

За дорученням очільника міста Олександра ЛИСЕНКА, який тримає на особистому контролі забезпеченість лікувальних закладів киснем, що необхідний для порятунку життів пацієнтів з COVID-19, посадовиця ознайомилася з роботою виробництва.

«Зараз майже всі пацієнти, яких госпіталізують з коронавірусом, потребують кисневої терапії. Лікарні Сум, які приймають таких хворих, забезпечені киснем на 100%. Сьогодні ми також переконалися в тому, що на підприємстві наявний резервний запас кисню, близько 300 балонів, який у разі крайньої потреби буде задіяний для лікування сумчан, хворих на COVID-19. Це питання особисто контролює міський голова, управління охорони здоров'я, і перебуває на моєму особистому щоденному контролі, адже воно стосується життя людей, – зауважила Тамара Іщенко. – Налагоджена тісна взаємодія всіх відповідальних осіб. Щоденно на 14:00 лікувальні заклади передають інформацію про залишки рідкого кисню в кріоциліндрах і кількість балонів з киснем. На основі опрацьованої інформації відбувається взаємодія з постачальниками щодо потреби».

Директор підприємства Максим КУРСОВ зауважив, що до початку пандемії коронавірусної інфекції ТОВ «Техногаз-С» спеціалізувалося на виробництві продуктів поділу повітря: кисень, азот, аргон, вуглекислота тощо. Проте з минулого року, коли почала ширитися інфекція, і виникла потреба в медичному кисні, керівництво АТ «СМНВО – Інжиніринг» вирішило в найшвидші терміни провести модернізацію установки з отримання кисню, яка включила в себе оновлення системи автоматичного управління установки отримання кисню, заміну необхідного супутнього обладнання та проведення всіх налагоджувальних робіт.

У результаті, 5 жовтня 2020 року, підприємство отримало ліцензію Міністерства охорони здоров’я України на виробництво медичного кисню та його реалізацію.

Наразі на підприємстві працюють 125 робітників, з них 56 забезпечують роботу кисневої станції. За словами директора підприємства, потужності виробництва наразі повною мірою забезпечують потребу міських лікарень, – щодня для медзакладів Сум необхідно 350 балонів (в одному міститься 6 м3 газоподібного кисню) і 6 т рідкого кисню.

Окрім лікарень Сумської територіальної громади, ТОВ «Техногаз-С» постачає кисень і до інших медичних закладів області, де лікують пацієнтів з COVID-19 – це Ромни, Лебедин, Глухів, Конотоп, Білопілля та Охтирка.

Контролює процес виробництва медичного кисню власна лабораторія підприємства, яка підтверджує якість виготовленої продукції.

Крім того, важливим етапом виробництва кисню та подальшої його реалізації є гідравлічні випробування, їх проводить майстер Ігор ГАЩЕНКО, який працює на підприємстві з 1985 року. Чоловік повідомив, що в середньому за добу, киснем наповнюється майже 350 балонів, і, всі вони обов'язково проходять перевірку на готовність до експлуатації.

У подальшому керівництво ТОВ «Техногаз-С» планує модернізувати виробництво, що дозволить збільшити потужності вдвічі і виробляти до 12 т рідкого кисню на добу.

Як зауважила Тамара Іщенко, оскільки робота з балонами важка та трудомістка, маса одного сягає понад 70 кг, у лікарнях міста запроваджуються нові технології – завершується встановлення кріоциліндрів. В першу чергу, це робота на перспективу і упередження викликів, що провокує складна епідеміологічна ситуація з поширення коронавірусної інфекції, а також це дозволить зменшити навантаження на персонал лікарні.