002.jpg

12 квітня відбулася зустріч міського голови Олександра ЛИСЕНКА з регіональним координатором проекту «Партнерства між містами України та Німеччини» Юлією ФЕДІВ.

Мову вели про те, яким чином можливо налагодити співпрацю між Сумами та німецькими містами-побратимами, зокрема з містом Целлє.

Доступно та інформативно Юлія Федів розповіла про всі нюанси функціонування проекту, фінансування спеціальних програм співпраці та залучення грантів з боку Німеччини на розвиток найбільш проблемних галузей у Сумах. За словами гості, це зробити нескладно – головне разом із містом-побратимом скласти список сфер, куди будуть витрачатися залучені кошти або застосуватиметься отримана від німецької сторони техніка. Потім сформувати приблизний кошторис і надати певні гарантії, що інвестиції підуть на реалізацію поставленої мети. Останнє краще зробити через гаранта, що значно підвищить шанси отримати допомогу від Німеччини. Лише після цього місто-побратим передає складений проект до Міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини, яке й здійснюватиме його фінансування.

Ще одним варіантом продуктивної співпраці може стати залучення німецького експерта до роботи за обраним керівництвом міста Суми найбільш проблемним напрямком. Оплата праці такого фахівця також фінансуватиметься за рахунок Міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини.

Окрім того, розповіла Юлія ФЕДІВ, можливо налагодити співпрацю відразу із трьома містами – Сумами, Целлє та містом-побратимом міста Целлє у Польщі, а також запозичити у них успішно реалізований проект і запровадити його вже в Сумах.

«Головне бути активними та проявляти ініціативу. Нині можливостей для Сум є безліч, проект «Партнерства між містами України та Німеччини» готовий всіляко підтримувати ваше місто і лобіювати його інтереси», - повідомила його регіональний координатор.

Міський голова Олександр Лисенко подякував Юлії Федів за надану інформацію, яка обов’язково стане в нагоді при подальшому розвитку відносин Сум з німецькими містами-побратимами: «Ми готові втілювати в життя останні тенденції у цій сфері. При цьому я переконаний, що нашому місту також є чим похвалитися. І свій позитивний досвід у рамках співпраці ми готові передати нашим колегам з Німеччини», - сказав керманич обласного центру.

Директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН додала: «Ваш візит до Сум є дуже вчасним та актуальним. Адже наприкінці квітня представники Сумської міської ради відвідають місто Львів, де відбудеться форум міст, які мають партнерські стосунки із Німеччиною. Тому ідеї, рекомендації та пропозиції, надані сьогодні вами, будуть взяті до уваги для отримання максимального результату від цієї поїздки».