006.jpg

Директор Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА відвідала школу № 9, яка є одним із трьох учасників грантового проєкту ЄС «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми».

Посадовець разом із директором школи та керівником підрядної будівельної організації обговорили поточні питання щодо реалізації проєкту. Було відзначено значний прогрес та якість виконання робіт з термомодернізації школи. Варто зазначити, що в рамках проєкту окрім незалежного технічного нагляду, ремонтні роботи прискіпливо контролюють на предмет дотримання технологічних процесів та європейських вимог експерти команди підтримки та члени команди проєкту.

Наразі корпуси молодшої школи № 9 вже набувають нового вигляду та стають барвистими. У школі замінено всі вікна на енергоефективні, утеплено відкоси та цоколь, завершено роботи з утеплення покрівлі на корпусах молодшої школи, а зараз ведуться роботи з утеплення покрівлі над їдальнею і спортивним залом та утеплення зовнішніх стін.IMG 0312

У той самий час на 98% виконані роботи з реконструкції-термомодернізації центрального корпусу школи № 7.

Не зважаючи на те, що на третьому об’єкті проєкту – школі № 20 – роботи з капітального ремонту системи освітлення розпочалися тільки цього року, вони вже виконані на майже 80%: замінено близько 80% світильників на сучасні енергоефективні LED- панелі та прокладено 92% мереж.

Нагадаємо, що проєкт «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» розрахований на 42 місяці. Загальна вартість проєкту становить 1,64 млн євро, з них майже 1,15 млн євро покриває грант Європейського Союзу, ще 490,6 тис. євро – співфінансування за рахунок коштів бюджету Сумської міської територіальної громади. Очікується, що термомодернізація сумських шкіл дозволить скоротити споживання енергоресурсів і, як наслідок, зменшити викиди СО2 та скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси. Крім того, проєкт сприятиме покращенню умов перебування учнів та персоналу в приміщеннях навчальних закладів. Проєкт реалізується управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства за сприяння Департаменту фінансів, економіки та інвестицій.