001.jpg

У Сумах підписано Меморандум про співпрацю між Офісом Ради Європи в Україні та міською радою, який покликаний сприяти успішній реалізації шкільного громадського бюджету в Сумській міській територіальній громаді.

Підписання Меморандуму проходило в режимі відеоконференції за участі заступника міського голови Станіслава ПОЛЯКОВА, представників департаменту комунікацій та інформаційної політики, управління освіти і науки, автора ініціативи старшокласниці Аліси ЛУК’ЯНОВОЇ з одного боку та голови Офісу Ради Європи в Україні Стена НЬОРЛОВА й спеціалістки проєкту Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» Дарини СОКОЛОВОЇ з іншого.

Станіслав Поляков насамперед подякував за готовність спільно діяти заради посилення громадської участі та висловив сподівання на результативну співпрацю у сфері впровадження в Сумах шкільного бюджету участі. Він зазначив, що на місцевому рівні приділяється значна увага розвитку молодіжної політики та учнівському самоврядуванню, а також залучення юнацтва до процесу ухвалення управлінських рішень.

«У місті функціонує відкритий торік Молодіжний центр. Для розвитку молодіжної політики у 2021 році створена Молодіжна рада при Сумській міській раді, яка дасть змогу самій молоді впливати на розвиток молодіжної політики, висловлювати своє бачення розвитку громади. Підтримуємо ініціативи учнівської та студентської молоді», – наголосив посадовець.

Стен Ньорлов схвально відгукнувся про прагнення сумчан впроваджувати шкільний громадський бюджет та за можливість долучитися до цього процесу. Меморандумом передбачено надання Офісом Ради Європи в межах проєкту «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» Сумській міській раді експертно-методичної підтримки у впровадженні шкільного громадського бюджету на основі Інструментарію Ради Європи.

«Цінно, що в часи пандемії ми розпочинаємо цю співпрацю. Хоча і важко, необхідно продовжувати нашу спільну роботу, – зазначив керівник Офісу Ради Європи. – Для розвитку демократії участь громадян у прийнятті рішень, і зокрема молоді, дуже важлива. Ми в Офісі Ради Європи в Україні в контексті наших проєктів надаємо інструменти, механізми, а їх впровадження – за муніципалітетами, містами».

Автор ініціативи й відповідної петиції, за якою міська рада ухвалила рішення щодо впровадження шкільного громадського бюджету, Аліса Лук’янова розповіла про те, як виникла така ідея, подякувала всім, хто її підтримав і висловила переконання щодо успішної реалізації проєкту та її позитивного впливу на залучення молоді до управління громадою.

«Я сподіваюся, що впровадження у нас шкільного громадського бюджету стане поштовхом не тільки для сумських школярів створювати щось нове, а й покаже іншим громадам, що це реально і старшокласники можуть пропонувати нову громадську ініціативу. Також розраховую на те, що ми зможемо зростити нове активних громадян», – сказала вона.

Підписані в режимі відеоконференції екземпляри Меморандуму сторони якнайшвидше направлять одна одній поштою.

Вже у жовтні планується розгляд Положення про шкільний громадський бюджет Сумської міської тергромади на сесії міської ради, а вже з нового року розпочнеться безпосередньо реалізація проєкту шкільного громадського бюджету а, отже, й заходів у рамках Меморандуму. Зокрема, Сумська міська ТГ вже користується експертною підтримкою щодо практики залучення шкільної молоді до розподілу частини коштів бюджету громади, а також отримає допомогу у навчанні учнів і освітян підготовці проєктів та їх просуванню, основ громадської участі. Крім того, школярі зможуть використовувати електронну платформу для подачі своїх проєктів, голосування та моніторингу їх реалізації.