001.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО взяв участь в урочистостях із нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та подякував ліквідаторам за жертовність на користь усього людства.

Мітинг з нагоди відзначення цього дня відбувся традиційно біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля». Участь у ньому взяли також учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, працівники департаменту соціального захисту населення, представники обласної влади та небайдужа громадськість.

Олександр Лисенко від імені громади висловив подяку ліквідаторам та зазначив, що міська влада всебічно займається допомогою чорнобильцям і впроваджуватиме таку політику й надалі: «Цей день нерозривно пов'язаний з подвигом ліквідаторів, які звершили його, захищаючи усе людство від катастрофи. Міська влада й надалі робитиме все від нас залежне для того, щоб ви відчували нашу підтримку і вдячність за життя. Дякую і бажаю міцного здоров’я кожному! Низький уклін та вічна пам’ять всім тим, хто, жертвуючи собою, рятував усе людство».

Тих, хто віддав своє життя у боротьбі з невидимим ворогом, вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку.

На обліку в департаменті соціального захисту наразі перебуває 2468 осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Для підтримки громадян зазначеної категорії спрямовуються кошти бюджету Сумської міської територіальної громади.

Так, відповідно до програми «Милосердя» у 2021 році було передбачено надання різних видів матеріальної допомоги, компенсацій та пільг на загальну суму 2,4 млн грн. Вже перераховано майже 2 млн грн: 636,8 тис. грн матеріальної допомоги до 35-ої річниці Чорнобильської катастрофи та з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф 1698 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (розмір допомоги складав 500 грн для 1 категорії та 300 грн для 2 категорії); 701 тис. грн одноразової матеріальної допомоги 635 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, та двом дітям з інвалідністю (по 1100 грн); 524 тис грн одноразової матеріальної допомоги 1048 громадянам категорії 2 (по 500 грн); на 84,9 тис. грн відшкодовано вартість проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад 85 громадян категорії 1 та 2 (розмір визначається згідно з наданими проїзними документами); 21 тис. грн компенсації вартості путівок без лікування трьом особам, що супроводжують постраждалих 1 категорії з інвалідністю 1 групи та які потребують постійної сторонньої допомоги, (7 тис. грн на одну особу).

Також із бюджету Сумської тергромади було виділено допомогу КНП «Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення», яку спрямували на придбання меблів.

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 795 осіб отримають одноразову матеріальну допомогу по 300 грн.