007.jpg

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в Сумах вшанували жертв великої трагедії.

Біля пам’ятника євреям, розстріляним у 1942 році, зібралися представники єврейської спільноти, керуючий справами виконавчого комітету Юлія ПАВЛИК, заступник директора департаменту комунікацій та інформаційної політики Олена ДЯГОВЕЦЬ.

«Ми маємо продовжувати робити все залежне від нас, щоб зберегти пам’ять і не допустити повторення цих подій. Кожен повинен знати про переломні та трагічні моменти в нашій історії. І тільки усвідомлюючи минуле – можливі мир та єдність у майбутньому. Пам’ятаємо про жертв Голокосту – трагедію не тільки єврейського народу, а й усього світу. Вічна пам’ять загиблим», – зазначила Юлія Павлик.

Поминальну молитву прочитав головний рабин Сумщини Ехіел ЛЕВІТАНСЬКІ. Потому за традицією присутні поклали до пам’ятника квіти та камінці.

Нагадаємо, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – пам’ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Відзначається щорічно 27 січня. Саме цього дня 1945 року були визволені в’язні найбільшого табору смерті – Аушвіц-Біркенау. Офіційно визнано, що жертвами Голокосту стало до шести мільйонів євреїв. На Сумщині у 1941 – 1943 роках загинуло близько три тисячі євреїв.