0010.jpg

Данська рада у справах біженців (DRC) розглядає можливість допомоги жителям Сумської міської територіальної громади, які постраждали від війни.

Можливість благодійної співпраці DRC обговорила з представниками влади громади, серед яких були заступник очільника громади Віра МОТРЕЧКО, керівництво департаментів фінансів, економіки та інвестицій, соціального захисту населення, інфраструктури міста.

Віра Мотречко на початку зустрічі подякувала представникам делегації за небайдужість до проблем українців.

«Дуже вдячні вам за те, що допомагаєте населенню України та маєте бажання допомогти сумчанам. Наша особливість у тому, що територіально ми розташовані біля кордону з рф, близько 30 км. У нас є чотири старостинські округи, які приєдналися до Сум і сьогодні постійно обстрілюються росіянами. Жителі цих територій мають не тільки суттєві матеріальні втрати, але й перебувають у складному психологічному стані. Вони потребують постійної допомоги та найбільшої уваги», – зазначила посадовець.
Представники делегації розповіли про напрямки, за якими можливе надання допомоги. Серед таких: відновлення пошкодженого житла (заміна дверей та вікон у квартирах і приватних будинках), а також психологічно-соціальна та правова допомога, гуманітарне розмінування.

Своєю чергою сумчани ознайомили гостей з економічною та соціально-гуманітарною ситуацією в громаді, а також викликами, що постали через війну. Зокрема, повідомили, що за минулий рік у Сумській міській територіальній громаді значно збільшилася кількість внутрішньо переміщених осіб — якщо до 2022-го їх було близько 3 тисяч, то зараз уже понад 22 тисяч. Вони потребують соціального захисту та матеріальної допомоги.

Зруйнованих або пошкоджених обстрілами будинків наразі у Сумській міській територіальній громаді 273. «188 — це об’єкти приватного сектору, решта — багатоповерхівки. 22 об’єкти із цієї кількості повністю зруйновані. 170 пошкоджених будинків уже відновили — переважно ті, де потрібно було замінити покрівлю, вікна, двері», — повідомив директор департаменту інфраструктури Олександр ЖУРБА.

Серед інших нагальних потреб сумської громади назвали реконструкцію старих інженерних мереж, будівництво нової котельні та бомбосховищ, закупівлю генераторів для об’єктів соціальної інфраструктури, забезпечення бюджетоутворюючих підприємств міста новими проєктами й грантами, поповнення автопарку КП «Електроавтотранс».

Представники DRC погодилися з важливістю підтримки жителів Сумщини. Уже невдовзі нададуть інформацію про можливість допомоги.

Данська рада у справах біженців (DRC) — це міжнародна неурядова гуманітарна організація, яка працює у більше ніж 30 країнах світу з програмами гуманітарної допомоги в зонах конфліктів. З 2014 року благодійники реалізували низку таких програм у Донецькій та Луганській областях — у сферах правової допомоги, захисту населення, реконструкції житла, відновлення економіки та ін. Минулого року, після 24 лютого, географію допомоги розширили — тепер вона надається жителям інших областей.