0012.jpg

Директор департаменту інфраструктури Олександр ЖУРБА розповів, як проходить відновлення житлових об’єктів на території Сумської міської ТГ, що були зруйновані внаслідок збройної агресії рф.

За словами посадовця, у 2022 році після комісійного обстеження 273 будинки на території громади були визнані постраждалими від дій рф (85 багатоповерхівок і 188 будинків приватного сектору), із них 22 — зруйновані майже повністю.

Станом на сьогодні близько 150 будинків уже відновлено. Минулого року на ці роботи з резервного фонду бюджету Сумської ТГ виділили понад 20 млн — вони були використані на зруйноване житло в районі Веретинівки, вул. Роменська та у старостинських округах.

Як повідомив Олександр Журба, першочергово проводилися поточні ремонти: відновлювали покрівлі, вікна й двері по адресах, з яких надходили заявки від сумчан.

Загалом за період з початку повномасштабного вторгнення до департаменту надійшло понад 370 таких заявок. По всіх адресах виїжджала комісія, яка проводила обстеження і фіксувала факти руйнації.

«Комісія була створена спеціально, щоб люди швидше могли подати заявки до єдиного порталу держпослуг «Дія» для відшкодування коштів державою в майбутньому, — зазначив Олександр Журба. — Процедура наступна: спочатку надходить заява від власника або співвласника, що будинок пошкоджений, комісія виїжджає на місце, фіксує руйнування, потім туди виїжджає експерт, з яким у нас укладений договір, — він робить детальний опис, що саме пошкоджено, і дає свою експертну оцінку. Потім ця оцінка безкоштовно видається заявнику, аби дану інформацію можна було передати в «Дію» для отримання державного відшкодування».

Ті жителі громади, які мали можливість самостійно відновити житло, отримали компенсацію за придбані будматеріали. На це минулого року з бюджету громади було виділено 3 млн грн, з яких використано 1,8 млн.

«Бували непорозуміння, коли поновлені сумчанами покрівлі за місяць знову руйнувалися через старі несучі конструкції, але всі ситуації ми вирішуємо, йдемо людям назустріч, нікому не відмовляємо, хто звертається за допомогою», — зазначив Олександр Журба.

За словами посадовця, наразі завершуються відновлювальні роботи по старостинських округах — Великочернеччинському та Битицькому.

У 2023 році, як повідомив Олександр Журба, на відновлювальні роботи з бюджету громади планують виділити близько 10 млн грн, у межах яких будуть продовжуватися ремонти пошкодженого житла.