002.jpg

30 травня під головуванням заступника міського голови Степана ПАКА відбулась нарада щодо оповіщення сумчан про призов на строкову військову службу.

У розмові взяли участь в. о. військового комісара Сумського міського військового комісаріату Вадим ЄВТУШЕНКО, представники підприємств із обслуговування житла, строковик Ярослав КРАСУЛЯ та демобілізований Артем МАРЧЕНКО.

Говорили найбільше про вручення повісток. Як зауважили представники обслуговуючих організацій, сумчани намагаються всіляко уникнути їх отримання: взагалі не відчиняють двері або ж поводяться по відношенню до гостей агресивно. Покращити ситуацію з оповіщення, на думку комунальників, можна було б, аби за такі дії було відповідне покарання. А ще вважають за потрібне посилити пропагандистську роботу, зокрема, формувати престиж військової служби, починаючи з дитсадка.

Щодо першого, то як зазначив в. о. військового комісара Сумського міського військового комісаріату, уклоністів розшукують і притягають до адміністративної відповідальності. Лише за останній тиждень на них склали 18 протоколів. За ухилення від призову на строкову військову службу загрожує штраф від 85 до 119 гривень. А потому може очікувати й кримінальна відповідальність.

Ті, хто знає що таке строкова служба, в один голос запевняють, в ній немає нічого страшного, а навпаки служба дає свої плюси, які потім знадобляться в житті.

За словами демобілізованого Артема Марченка, який рік назад служив в Чернігівській області на складах з боєприпасами, вже давно пройшли часи так званої «дідовщини», керівний склад з повагою ставиться до військовслужбовців. Відмічає хлопець і рівень харчування, і можливість саморозвиватися.

«Вдома я активно займався музикою і в армії мав можливість удосконалювати свої вміння, брати участь у концертах, а ще займатися спортом», – зазначив Артем Марченко.

23-річний Ярослав Красуля нині проходить службу на Волині в радіотехнічних військах. Запевняє, за час служби жодних надзвичайних ситуацій в частині не було, жодного строковика на Схід України не направляли. Загалом перебуванням в армії задоволений.

 «Я задоволений, що не переховувався, як боягуз, відслужу в ЗСУ, виконаю свій громадянський обов’язок», – додав він.

Заступник міського голови Степан Пак ще раз закликав призовників з’явитися до військового комісаріату та уникнути адміністративної чи кримінальної відповідальності.