003.jpg

У Сумах провели захід на підтримку людей із синдромом Дауна «Дивись на нас, як на рівних».

Його приурочили до Всесвітнього дня людини з синдромом Дауна, який відзначається 21 березня. Дата символізує властиву цим людям третю копію 21-ої хромосоми.

У рамках заходу провели виставку робіт отримувачів соціальних послуг терцентру «Берегиня», вихованців спеціальної школи та КУ «Сумський багатопрофільний навчально реабілітаційний центр №1» і підопічних ГО «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Феліцитас». Також представили світлини талановитого артиста Дмитра Лаврика, який зіграв за життя понад 10 ролей.

Актори театральної студії «Забава» пройшли костюмованою ходою та зіграли виставу «Я кохаю тебе, Париж!».

Учасники заходу взяли участь у флешмобі та руханці, яку організували студенти СумДПУ ім. А. С. Макаренка, а також відвідали майстер-класи від працівників територіального центру з розпису медових пряників та виготовлення квітів з фоамірану.

Під час заходу працював куточок психологічної допомоги, де надавали консультації фахівці Центру психічного здоров’я.

Директор КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Інна ГАЛІЧЕНКО зазначила, що проведенням заходу мали на меті висловити підтримку людям із синдромом Дауна.
«Ми хотіли нагадати про те, що ці люди – серед нас. Вони не потребують якось особливої допомоги, а потребують нашої уваги та підтримки. На мою думку, на місцевому рівні сьогодні багато робиться для цієї категорії, а також для інших дітей і дорослих з інвалідністю», – зазначила директор «Берегині».

Наразі на території Сумської міської ТГ проживає 30 людей із синдромом Дауна. Створені можливості для навчання та розвитку такої категорії дітей. Працюють спеціальні заклади дошкільної та загальної середньої освіти: спеціальна школа та КУ «Сумський багатопрофільний навчально реабілітаційний центр №1».

Подальший розвиток молоді з інвалідністю забезпечує терцентр «Берегиня». Загалом у трьох відділеннях денного перебування послуги з соціальної адаптації отримує понад 120 осіб з інвалідністю, які мають можливість отримати найпростіші трудові навички та розкрити свої таланти та здібності.

Також цією категорією опікується ГО «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Феліцитас».

Традиційно з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю в Сумах проводять мистецько-театральну акцію «Театр на узбіччі театру», де діти та молодь з інвалідністю демонструють свої творчі здобутки.