002.jpg

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО став одним із головних спікерів онлайн-зустрічі мережі муніципальних партнерств з Німеччиною, під час якої поділився досвідом побудови сталого партнерства з громадами цієї та інших країн

На прохання організаторів спілкування Олександр Лисенко розповів про події 24 лютого 2022 року, те, як сумчани чинили опір російській агресії та як в умовах облоги вдавалося забезпечувати життєдіяльність міста.

«Громада згуртувалася відразу. З перших годин сумчани взялися до зброї і почали боронити своє місто. Про здобутки нашої ТРО відомо за межами міста. Ми надалі тримаємо оборону і впевнений, що зможемо втримати свій рубіж», – зазначив він.

Також очільник сумської громади розповів учасникам зустрічі про відновлення критичної інфраструктури та житлового фонду. Він зауважив, що відповідна робота триває, вирішується питання подальшого проживання жителів будинків, що не підлягають ремонту.DSC 0009

Говорячи про подолання викликів повномасштабного вторгнення рф, Олександр Лисенко відзначив надзвичайну допомогу та підтримку, які сумська громада отримує від міжнародних партнерів з перших годин відкритого нападу агресора. Підтримують сумчан, зокрема, Целлє та Зіндельфінген з Німеччини. Днями до Сум надійшов черговий вантаж. Йдеться не лише про гуманітарну допомогу. Нещодавно сумська громада отримала пропозицію щодо організації обмінів студентів вишів Сум із університетом Целлє.

Очільник Сумської міської ТГ звернув увагу на те, що питаннями допомоги українському місту-партнеру опікується особисто обербургомістр міста Целлє пан доктор Йорг НІГГЕ, який тримає на контролі відповідні питання та особисто інформує сумського колегу щодо стану справ.

«Майже всі партнерства нашого міста мають тривалу історію, а налагодження звʼязків з муніципалітетами інших країн відбувалося ще до початку повномасштабного вторгнення. Різні партнерства мають різну передісторію. Одні народжувалися в результаті реалізації спільних проєктів, інші в результаті налагодження особистих контактів. На мою думку, для побудови сталих партнерств необхідно не так вже і багато: бути відкритими, готовими до співпраці на принципах чесності та прозорості, оперативно реагувати на всі звернення та пропозиції, мати чітке бачення напрямку співпраці, налагоджувати та підтримувати особисті контакти», – зазначив Олександр Лисенко.