Print
Hits: 797

В обласному центрі пройшла зустріч представників влади Сумської міської тергромади та області з делегацією Фонду «Партнерство за сильну Україну».

Повноважний Посол Фінляндії в Україні Яакко ЛЕХТОВІРТА та заступник глави Місії Посольства Швеції Анна Марія ЛІНДГРЕН-САЛТАНОВА разом з іншими учасниками делегації відвідали приміщення Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка, один із корпусів якого був зруйнований росіянами у березні минулого року.

Представники фонду зацікавилися питанням допомоги у відновленні об’єктів історичної та культурної спадщини Сумської області, зруйнованих у результаті військової агресії рф. Вони виявили бажання побачити на власні очі наслідки руйнувань, аби визначити обсяг необхідної підтримки.

«Те, що ворог знищує такі будівлі, як цей Кадетський корпус, показує спроби знищити вашу ідентичність, культуру та історію, – зазначив Яакко Лехтовірта. – Маю бажання особисто допомагати «Фонду партнерства за сильну Україну» відбудувати цю історичну будівлю і допомогти громаді швидше відновитися після обстрілів».

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО подякував представникам Фонду за небайдужість до сьогоднішньої ситуації в Україні та готовність допомагати.

«Ми маємо велике бажання відновити історичну справедливість і зберегти наші історичні й культурні традиції. Уже звернулися до Міністерства оборони, щоб повернути «кадетку» до нашого міста. На нас чекає велика робота по відновленню зруйнованих корпусів, адже пошкодження значні. Але завдяки Фонду уже деякі кроки зроблені та є бачення, що робити далі. Спільно з нашими іноземними партнерами маємо плани відновити функціонування ліцею», – повідомив Олександр Лисенко.

Побачивши наслідки жахливих руйнувань у навчальному закладі, представники Фонду «Партнерство за сильну Україну» погодилися: будівлі потребують великих вкладень і серйозної допомоги. Сторони домовилися про подальшу співпрацю в напрямку відновлення цього та інших об’єктів історичної та культурної спадщини Сумщини.

Нагадаємо, Фонд «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ) реалізує в Україні проєкт міжнародної технічної допомоги, надаючи підтримку нещодавно звільненим областям, у тому числі Сумській. Фінансується Міністерством закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії з додатковим фінансуванням від урядів інших держав, у тому числі США, Канади, Швеції, Швейцарії та Фінляндії.

У 2022 році був підписаний меморандум про взаєморозуміння між Сумською МТГ та Кімонікс Інтернешнл, яка в Україні має статус організації, що забезпечує реалізацію проєктів Фонду. Сторони домовилися про співпрацю, зокрема Фонд надаватиме підтримку в різних заходах, у тому числі ремонті громадських будівель, наданні спецтехніки та обладнання, експертної допомоги.