Print
Hits: 1597

У сумській громаді з’явився денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Нова установа розташована на вул. Харківській, 42 і буде діяти як спеціалізована служба Сумського міського центру соціальних служб. Вона надаватиме комплексну соціально-психологічну та первинну правову допомогу, а також соціальні послуги особам, постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Центр створили за підтримки Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та ГО «Інноваційні соціальні рішення». За допомогою спонсорів в установі відремонтували кабінет психолога, денну кімнату, рецепцію, ґанок, придбали техніку й зробили необхідне облаштування.

Це перший спеціалізований сервіс у Сумах, спрямований на підтримку постраждалих від домашнього і гендерно зумовленого насильства.

«На жаль, в Україні щороку збільшується кількість випадків домашнього насильства, і ми не можемо стояти осторонь цієї проблеми, – зазначив очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО. – Усі проєкти, які ми запроваджуємо та підтримуємо, покликані робити життя мешканців громади кращим. Завдяки цьому денному центру людина може прийти у скрутний момент, отримати кваліфіковану допомогу спеціалістів, порадитися, побути в комфортних умовах та відпочити. У планах – розвивати й далі цей напрямок соцдопомоги і створити осередок, де люди, які постраждали від домашнього насильства, зможуть залишатися в ньому кілька днів».

Для більш оперативної соціальної допомоги представники ГО «Інноваційні соціальні рішення» передали в користування мобільної бригади Центру нове авто.

«Це дуже цінно, що навіть під час війни вдається відкривати подібні установи. Суми – одне з 15 міст, в якому з’явився спеціалізований сервіс для підтримки осіб, постраждалих від домашнього і гендерно зумовленого насильства. Упевнена, що Суми стануть прикладом для інших громад області та покажуть, як мають працювати сучасні соціальні служби», – зазначила заступник очільника громади Віра МОТРЕЧКО.

За словами директора міського центру соціальних служб Марії ВЕРТЕЛЬ, за 10 місяців послугами мобільної бригади протидії домашньому насильству, яка діє при установі, скористався 351 житель громади.